Ότι τον εμφύλιο τον ξεκίνησε το ΕΑΜ ήδη πριν από την Απελευθέρωση το έχουμε εμπεδώσει, ότι οι Χίτες ήταν αγνοί χωρικοί που κάπως έπρεπε να αντιδράσουν στην κόκκινη τρομοκρατία παρομοίως, τελευταία εμπεδώνουμε και ότι καλύτερα να είχαν κάτσει όλοι στ’ αυγά τους και να αποφεύγαμε αναίτιες θυσίες όπως το Δίστομο ή την Καισαριανή. Χτες έμαθα και κάτι άλλο και το αντιγράφω για να το εμπεδώσουμε κι αυτό: η Αθήνα καταστράφηκε από τις πυρηνικές κεφαλές τους όλμους και τις ανατινάξεις του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά. Πού; Φυσικά στην αγαπημένη μας Καθημερινή. Απολαύστε:
Ενα τεράστιο τμήμα του κτιριακού αποθέματος της Αθήνας καταστράφηκε ολοσχερώς ή μερικώς, κυρίως από ανατινάξεις εκ μέρους του ΕΛΑΣ. Η περιοχή γύρω από την Ομόνοια, η Νεάπολη, τα Εξάρχεια, η Πατησίων, η Κυψέλη, του Μακρυγιάννη και πολλά ακόμη κεντρικά σημεία της Αθήνας γέμισαν με ερείπια και χαλάσματα και μαζί με τα θύματα και από τις δύο πλευρές και τις απαγωγές ή την ομηρεία αμάχων από τους αντάρτες, η Αθήνα είχε τραυματικές απώλειες στον οικοδομικό ιστό της, γεγονός που επιτάχυνε την ανάγκη ανοικοδόμησης (προτού ακόμη τελειώσει ο Εμφύλιος). Και επιπλέον παραμένουν ανοικτά τα ερωτήματα για την ψυχολογική επίπτωση που είχε στον γενικό πληθυσμό η βία που ήρθε και εγκαταστάθηκε στον πυρήνα άλλοτε φιλήσυχων περιοχών. Οι Αθηναίοι άρχισαν να βλέπουν αλλιώς την πόλη τους. […]
Η καταστροφή οικιστικού ιστού στην Αθήνα και η στοχευμένη, εκ μέρους του ΕΛΑΣ, ανατίναξη ή πυρπόληση εμβληματικών κτιρίων για την ιστορία του αστικού πολιτισμού στην πόλη, όπως η ιστορική Βαρβάκειος ή η έπαυλη Θων στους Αμπελοκήπους (έργο Τσίλλερ) δημιούργησε χάσματα συνέχειας και μνήμης. Από τα Δεκεμβριανά κληρονομήσαμε σε επιτάχυνση και όξυνση δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, η απαξίωση της παλαιάς μορφής της πόλεως κέρδισε έδαφος και οπαδούς, όχι μόνο μέσα από τη διεθνή, τότε, τάση για αστική ανανέωση, αλλά και μέσα από μία ιδεοληπτική αποξένωση από την εικονογραφία των ιστορικών ρυθμών ως προϊόντων της αστικής τάξης. Και δεύτερον, η άτυπη πρόσκληση σε καιροσκόπους και κερδοσκόπους στη διαμόρφωση της τύχης των νέων Αθηνών.
Μάθαμε ότι η εξαίρετη βρετανική τεχνολογία είχε ήδη από το ’44 εφεύρει τα τανκς και τα Σπιτφάιαρ ειδικής σύνθεσης, που όπως και η βόμβα νετρονίου σκότωναν μόνο χωρίς να γκρεμίζουν (υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, δεν ξέρω, να βομβάρδιζαν εξίσου στοχευμένα μόνο κάτι κιτσάτα, λαϊκά κτίρια στο πλαίσιο μιας παρόμοιας αισθητικής παρέμβασης)· ότι οι ΕΛΑΣίτες των Δεκεμβριανών είχαν τέτοια καταπληκτική στρατηγική βάθους ώστε να βρουν χρόνο να στοχεύσουν στο συμβολικό πεδίο· ότι, βέβαια, η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς απέκτησε τέτοιες ρίζες ώστε λίγες δεκαετίες μετά κοτζάμ Καραμανλής να υποκύψει και να εγκρίνει αυτό το εξισωτικό, αναδιανεμητικό και εναντίον-της-αριστείας μέτρο της αντιπαροχής.
Το καλύτερο, ίσως, είναι η εικονογράφηση: το ανατιναγμένο από τον ΕΛΑΣ κτίριο της Γενικής Ασφάλειας δίπλα στο Πολυτεχνείο (ένα κτίριο από μπετόν αρμέ, όχι ακριβώς εμβληματικό — αλλά πάλι, γιατί, τι τους έφταιξε η Γενική Ασφάλεια;) και, δίπλα δίπλα, το μισοκαμμένο ή μάλλον καπνισμένο νεοκλασικό της Σταδίου «κατεστραμμένο από το 2012». Καμία αμφιβολία για το τι θέλουν να πουν οι ποιητές.
Μάθαμε επιτέλους τη βαθειά αιτία για το σημερινό χάλι της Αθήνας! (κι όλων των πόλεων δηλαδή, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό…). Deeply profound! (που λέμε κι εμείς οι άριστοι των μεταναστών…
)
Βρε, βρε!
Είπα να σε κάνω σεφτέ μπρέ!
Ευτυχώς που υπάρχει και ο Δύτης να μαθαίνουμε κανένα νέο από τον Νεοκίντ 🙂
Και που να ανατίναζαν οι άτιμοι κομμουνιστές και τη Μ. Βρετανία ..
Μα θα σκότωναν τον σύντροφο Ποπόφ ; 😕 😯 🙄
A
B
Οι Ρώσοι είχαν τον άνθρωπό τους στην Αθήνα, ένα συνταγματάρχη Ποπόφ που αποτελούσε τη ζωντανή εικόνα της μη επεμβάσεως. Καθόταν σε ένα τραπέζι της «Μεγάλης Βρετανίας» μασώντας το περιεχόμενο των αγγλικών κονσερβών, απρόσιτος, σιωπηλός, απαθής … ( Βουρνάς )
Γεια σου Σπύρο!
Ουδέν νεότερο από το αραβικό μέτωπο. ( Ή όπως θα λέγαμε ορμώμενοι από σημερινό ανάγνωσμα super fucking boring! 😴😴🤐☺
Πολύ χάρηκα διαβάζοντας αυτήν την ανάρτηση.
Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θυμήθηκα κι εγώ τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά το ξέχασα μετά.
Μπερδεγουέι: http://haravas.blogspot.gr/2016_11_01_archive.html
Τι απαράδεκτο άρθρο αυτό στην Καθημερινή ! 👿 😡
Είναι πασίγνωστο ότι μόνο οι Άγγλοι και οι Δεξιοί έκαναν καταστροφές, ενώ οι ΕΑΜίτες και οι ιδεολογικοί τους απόγονοι όχι.
Υ.Γ Κίντ !!!!!!!
Την έπαυλη Θων τη θυμάμαι πολύ καλά να στέκει μέχρι το 197… την πήρε μια τράπεζα και την κατεδάφισε για να κτίσει το σημερινό μέγαρο. Τότε έμενα στους Αμπελοκήπους, άρα ήμουν παντρεμένος, άρα μετά το 1972, και τρέξαμε να πάρουμε πράγματα που τα πετούθσαν. Κάπου το έχω ξαναγράψει στου Σαραντάκου, τα περισσότερα βιβλία μου ρωσικής λογοτεχνίας, εκδόσεις 1819 – 1910 από εκεί προέρχονται. Τα πέταγαβ στα σκουπίδια
Ώστε «τεράστιο τμήμα» των κτιρίων καταστράφηκε από τον ΕΛΑΣ;!
Το άρθρο της Κ. βασικά είναι άτυπη διαφήμιση για το βιβλίο «Η Νεοκλασική Αθήνα του Παύλου Μυλωνά» (ανεκτίμητος τόμος κ.λπ.)
Α, αυτά είναι τα εγκλήματα α-δημοκρατίας; 😉
Κάθεσαι και διαβάζεις Κ. κι εσύ, καλά να πάθεις! Διάβασε καμιά σοβαρή φυλλάδα: ΤΑ Ν. π.χ.! (εντάξει, εντάξει, πλάκα κάνω).
Το τραγουδάκι είναι μια ματιά για εκείνον που έτρεχε στην Αθήνα εκείνο τον Δεκέμβρη.
Εβίβα παίδες, να είστε καλά!
(Αλλά ας είμαστε και λίγο δίκαιοι, πάλι καλά να λέμε που οι ποιητές αρκούνται στην αντιπαραβολή της καμμένης Ασφάλειας με το 2012. Επιδεικνύουν πιστεύω μετριοπάθεια κι αυτοσυγκράτηση, που δεν κοπάνησαν ξερογώ κάνα Ξέρξη του Zack Snyder να πυρπολεί τον Παρθενώνα.)
Βασικά με κάλυψαν τα παραπάνω σχόλια και τώρα γελάω (μετά από τα νεύρα που προκάλεσε η Καθημερινή), αλλά αυτός ο συνδυασμός αντι-εαμισμού, χιπστερο-αγάπης για τα ‘παλιά κτίρια’, μονόπαντης ακροβασίας στις ιστορικές πληροφορίες και αποσιώπησης των πιο σημαντικών από αυτές είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος! Εύγε στα ιστορικά μυαλά της Καθημερινής!
Μόνο τους χαιρετισμούς μου προλαβαίνω να στείλω παιδιά.
Δίκιο έχει για την επίθεση στο συμβολικό. Και οι εργάτες της παρισινής κομμούνας πυροβολούσανε τα ρολόγια, λέει κάπου ο Μπένγιαμιν. Ε, τα δικά μας κομμούνια τα βάλανε με τα εμβληματικά κτίρια της αστικής τάξης. Γενικά, φαίνεται ότι τα κομμούνια έχουνε μια τάση να ασχολούνται συνέχεια με το συμβολικό πεδίο, και για αυτό προς το παρόν στο πραγματικό πεδίο κερδίζουνε οι άλλοι. Καλά τα λέει ο συγγραφεύς.
Επίσης ο ίδιος συγγραφεύς (γουγκλάρισα) έχει ένα θέμα με τα χάσματα. Είναι η λέξη φετίχ του. Σε κάθε κείμενο έχει 2-3 χάσματα. Α, επίσης είναι και Αθηναιογράφος (είναι κάποιο επάγγελμα αυτό ;;;, πληρώνει καλά ;; Απορίες.).
Μα που τους ξετρυπώνεις ;;; έχεις χιπστεροανιχνευτή ;;;
Πόσες μέρες/μήνες/χρόνια μπροστά από την εποχή σου παίζει να είσαι ;;; http://www.kathimerini.gr/938765/gallery/epikairothta/ellada/trampoykismoi-pame-sta-grafeia-toy-sev—peta3an-mpogies-kai-egrayan-syv8hmata
🙂 🙂
Τα σπιτφάιρ του 1944 μόνο πολυβόλα είχαν. Οι βομβαρδισμοί έγιναν από τα μποφάιτερς, κυρίως. Και τα τανκς καταστρέψαν σπίτια, αλλά και το αγγλικό πυροβολικό. Κάποιες περιοχές (Ν. Σμύρνη, Δουργούτι, Καλλιθέα, Πειραιάς) βομβαρδίστηκαν κι’ από τα πλοία, στο Φάληρο. Αλλά κι’ ο ΕΛΑΣ έκανε ανατινάξεις, ήταν ο μόνος τρόπος να αμυνθεί στα τανκς, αφού δεν είχε αντιαρματικά. Να υπενθυμίσω επίσης, πως ο ΕΛΑΣ θα μπορούσε να είχε ανατινάξει την Μεγάλη Βρετανία. Και δεν το έκανε.
Δες παραπάνω, σε έχω τσιτάρει κιόλας 🙂