Σήμερα θα σας μιλήσω (πολύ πρωτότυπο) για το οριενταλιστικό αρχέτυπο, άλλως πως την παλιά σπεσιαλιτέ του Δύτη: τις ανατολίτικες παράξενες ιστορίες. Αυτές τις γεωγραφίες που είναι σαν παραμύθια, ή, αν προτιμάτε, σαν φαντασίες του Μπόρχες: με το όρος Καφ (που οι ρίζες του ενώνονται με όλα τα βουνά και προκαλούν τους σεισμούς, χώρια που είναι από ζαφείρι), τα παράξενα ψάρια σαν φίδια, όλα αυτά τα χαλιμάδικα δηλαδή που (ξέρω) σας αρέσουν. Θα σας μιλήσω για ουρές, για γένια, για αυτιά. Θα σας πω για έναν γεωγράφο του 16ου αιώνα, κληρονόμο των ομορφότερων παραδόσεων των μεσαιωνικών παραδοξολόγων (αλλά και συγχρόνως… ας μην προτρέχω όμως), τον Ασίκ Μεχμέτ· ίσως θυμάστε τον αντίστοιχο Ευρωπαίο, τον Μάντεβιλ.
Γιος ενός απλού δασκάλου του Κορανίου, ο φίλος μας μεγάλωσε στην Τραπεζούντα –εξού και ήξερε ελληνικά, ενώ είχε μάθει και αραβικά και περσικά στο ιεροδιδασκαλείο της πόλης. Είκοσι χρονώ, γύρω στο 1576, έφυγε από την πόλη του και άρχισε να ταξιδεύει: πρώτα στη Μικρασία και τη Θράκη, ύστερα στον Καύκασο και τις ρωσικές στέπες το 1581-84 (συμμετέχοντας σε μια εκστρατεία)· κατόπιν πέρασε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1593 πήγε στην Αίγυπτο, τον επόμενο χρόνο συνόδεψε τον Κοτζά Σινάν Πασά στην Ουγγαρία, και λίγο μετά μετακόμισε στη Δαμασκό, όπου (μάλλον) και πέθανε.
Εκεί, το 1598, ολοκλήρωσε το (πιθανότατα) μοναδικό του έργο: τις «Απόψεις του κόσμου» ή, αν θέλετε την οθωμανική βερσιόν, Menâzırü’l-avâlim.* Εν πολλοίς πρόκειται για ένα συμπίλημα των παλιότερων αραβικών και περσικών κοσμογραφιών, υπάρχει όμως και δικό του υλικό, ιδίως στα σημεία για τα οποία είχε προσωπική εμπειρία, στα Βαλκάνια και τη Μικρασία. Όπως οι προκάτοχοί του (όχι όμως οι συνεχιστές του), χώρισε το έργο του σε δύο μέρη: το πρώτο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, τον ουρανό με τα άστρα και τους πλανήτες του, τον παράδεισο και την κόλαση (καθως και τους κατοίκους τους)· το δεύτερο αφορά τη γη, με ειδικά κεφάλαια για τα βουνά, τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πόλεις, και ούτω καθεξής, όλα τακτοποιημένα σύμφωνα με την πτολεμαϊκή διαίρεση του κόσμου σε κλίματα. Το βιβλίο, χαρακτηριστικά, αφού πρώτα περιγράφει συστηματικά τα ορυκτά, τα φυτά και τα ζώα της γης, τελειώνει με μια παρέκβαση για τον άνθρωπο, τα μέλη του σώματός του και τις ψυχικές του ιδιότητες.
Ε, σ’ αυτή την παρέκβαση λοιπόν υπάρχουν και διάφορες, ας πούμε, παρεκκλίσεις του ανθρώπινου είδους. Τις ονομάζει «ανθρώπους με ανόμοια εμφάνιση και κίνηση, και με άσχημη φύση»:
Υπάρχουν κάποιες μορφές του ανθρώπινου είδους που μοιάζουν με ανθρώπους, αλλά στερούνται είτε τις άξιες αρετές της ανθρωπότητας είτε την τέλεια ανθρώπινη μορφή. Για αυτό το λόγο, κάποιοι μελετητές δεν τις υπολογίζουν για ανθρώπινες· αφού όμως έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον οργανισμό, την κατανόηση και την ομιλία τους, και αφού αποτελούν επίσης απογόνους του Αδάμ… θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην τέλεια μορφή της ανθρωπότητας.
Εντάξει, τα τέρατα αυτά (διότι περί αυτού πρόκειται) προέρχονται κυρίως από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο (Φυσική ιστορία, IV, 27· VII, 2 κ.α.). Περιλαμβάνουν οχτώ ομάδες, ή αν προτιμάτε φυλές: τους «αγριάνθρωπους» (âdemî-i vahşî) και τους ακέφαλους (bî-ser) της θάλασσας της Κίνας· τους σκιάποδες ή μονόποδες (düvâl-pây) της θάλασσας της Αιθιοπίας· τους πυγμαίους (kûtâh-pâlâ) και τους ανθρωποφάγους (merdüm-hâr) των δύο προηγούμενων θαλασσών· τους «μισούς ανθρώπους» (nîm-ten) της θάλασσας της Κίνας. Υπάρχουν επίσης οι Γωγ και Μαγώγ (παλιοί μας γνωστοί), απομονωμένοι στο μακρινό βορρά με το τείχος του Αλεξάνδρου, και τέλος οι πανώτιοι ή οι «άνθρωποι με τα μεγάλα αυτιά» (kelîm-gûş). Αυτοί οι τελευταίοι λέγεται πως σχετίζονται με τους Μογγόλους –ο Ασίκ Μεχμέτ όμως βιάζεται να προσθέσει, πολύ ορθολογικά (δεν ειρωνεύομαι), ότι οι Μογγόλοι -αντίθετα με τους πανώτιους- κατοικούν τις γνωστές περιοχές της γης, έχουν γίνει μουσουλμάνοι και έχουν κυβερνήσει με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια:
Στα Παράξενα της δημιουργίας [του Καζβινί] είναι γραμμένο ότι η φυλή των πανωτίων είναι απόγονοι του Μενσέκ, ότι ο τόπος και τα σπίτια τους είναι κοντά σ’ εκείνα των Γωγ και Μαγώγ, και ότι τ’ αυτιά τους είναι τόσο μεγάλα που κοιμούνται με το ένα για στρώμα και το άλλο για κουβέρτα… Τώρα, ωστόσο, σύμφωνα με έγκριτα βιβλία, ο Μενσέκ ήταν γιος του Γιαφές [Ιάφεθ], του γιου του Νώε, και πρόγονος των Μογγόλων· αυτοί οι τελευταίοι κατοικούν στην κοιλάδα Εργκενεκόν στα σύνορα των Γωγ και Μαγώγ, και έχουν όντως κάπως μεγάλα αυτιά. Ωστόσο: τα αυτιά τους δεν είναι και τόσο μεγάλα ώστε να πάρουν το όνομά τους εξαιτίας τους. Έχοντας μάθει ότι οι πανώτιοι ζουν σ’ αυτές τις περιοχές, δίχως όμως να εξακριβώσει την αλήθεια αυτής της γνώσης, ο συγγραφέας των Παράξενων της δημιουργίας υπέθεσε ότι «κατάγονται από τον Μενσέκ». Στη συνέχεια όμως οι Μογγόλοι κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του κατοικημένου τετάρτου [της Γης]· οι περισσότεροι απ’ αυτούς τιμήθηκαν με τη μουσουλμανική θρησκεία, και επιπλέον έβγαλαν ισχυρούς βασιλιάδες και ηγεμόνες που κυβέρνησαν με δικαιοσύνη και φροντίδα… Ενώ, αντίθετα, οι πανώτιοι είναι όντως ένα ξεχωριστό είδος ανθρώπων, όπως περιγράφεται στα Παράξενα της δημιουργίας: κατάγονται από τον Καμπίλ [Κάιν], γιο του Αδάμ, δεν ξέρουν από θρησκεία ή λατρεία, και τα σπίτια τους είναι στην Ανατολή.
Ανθρωποειδή, απ’ την άλλη, περιγράφονται και στο τμήμα Περί ζώων. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι ο άνθρωπος του νερού:
είναι γραμμένο στη Ζωή των ζώων ότι αυτό το ζώο μοιάζει με άνθρωπο, εκτός από το ότι έχει ουρά. Ο Καζβινί λέει ότι, «στον καιρό μας* κάποιος έφερε τον σκελετό ενός ανθρώπου του νερού», και προσθέτει πως αυτό το ζώο εμφανίζεται από καιρό σε καιρό στη θάλασσα της Συρίας. Το σχήμα του είναι σχήμα ανθρώπου, έχει και άσπρη γενειάδα. Το ονομάζουν γέρο της θάλασσας, και όταν το βλέπουν οι ανθρώποι το θεωρούν σημάδι αφθονίας. Διηγούνται ότι σε κάποιο βασιλιά έφεραν έναν άνθρωπο του νερού, και ο βασιλιάς θέλησε να μάθει την κατάστασή του· τον πάντρεψε λοιπόν με μια γυναίκα. Γεννήθηκε ένα παιδί που καταλάβαινε τα λόγια και του πατέρα του και της μητέρας του. Είπαν στο παιδί: «Άντε πες μας, τι λέει ο πατέρας σου». Το παιδί είπε: «Ο πατέρας μου λέει, οι ουρές των ζώων είναι στα πισινά τους. Αυτωνών οι ουρές γιατί είναι στα πρόσωπά τους;»
*M. Ak (ed.), Âşık Mehmed: Menâzırü’l-avâlim, 3 τ. (Άγκυρα 2007).
**διορθώνω το zebânımuzda του εκδότη («στη γλώσσα μας») σε zemânımuzda.
Ευχαριστούμε που δεν ξεχνάς να μας κερνάς γλυκισματάκια, Δύτη.
Δόκτωρ μου, εγώ χαίρομαι όταν σας αρέσουν τα γλυκισματάκια μου!
Πολύ ωραία. Δεν χρειάζεται αν γράψω ότι τα τερατάκια που γράφεις παρελάζουν στις Δευτέρες Παρουσίες και τους Αίνους στις τοιχογραφήσεις των εκκλησιών.
Στην οριενταλιστική γραμματεία υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το αστυνομικό μυθιστόρημα;
Πάλι καλά που δεν συμπεριλαμβάνονται οι κυνοκέφαλοι στους «ανθρώπους με ανόμοια εμφάνιση και κίνηση, και με άσχημη φύση» 😉
Ένα γεια σου κι ένα ευχαριστω, Δυτη!
(Απλα για να δηλωσω ότι λουρκιζω ασυστόλως) 🙂
Καλημέρα και χαιρετώ! Να ευχαριστήσω κι από δω τον Γρηγόρη Κ. για το σενιάρισμα της πρώτης φωτογραφίας. Άλλε Γρηγόρη, κι εμένα μου έκανε εντύπωση! Στον Πλίνιο θα τους βρεις, πάντως.
Ηλία, ωραία ερώτηση –έστυψα λίγο το μυαλό μου και δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι, οπότε τείνω να απαντήσω πως όχι (όπως άλλωστε και στη δυτική γραμματεία μέχρι τον 19ο αιώνα). Η βίκι όμως με βοήθησε και μου θύμισε μια ιστορία από τις Χίλιες και μια Νύχτες, αυτή (έχει στο τέλος και λινκ με τη μετάφραση του Μπέρτον). Θυμάμαι τώρα και άλλη μία ιστορία από την ίδια συλλογή, όπου η λύση δίνεται από κάτι παιδάκια που παίζουν τον βεζίρη.
Υπάρχει βέβαια κι αυτό. 🙂
Ας προσθέσω, μια και ξεκινήσαμε, ότι ο Καζβινί (ο δημιουργός της πρώτης και πιο διάσημης τερατολογικής κοσμογραφίας, απ’ όπου και η πρώτη εικόνα στο ποστ) υποτίθεται ότι έγραψε και ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, με έναν άνθρωπο που έρχεται από άλλον πλανήτη. Το είδα στη βίκι (κι αυτό), και οι πηγές είναι μόνο αυτή και αυτή. Θυμάμαι ότι όσο είχα μπορέσει να το ψάξω, δεν βρήκα καμία άλλη αναφορά σ’ αυτό το έργο: για παράδειγμα, το άρθρο της Εγκυκλοπαίδειας του Ισλάμ για τον Καζβινί δεν το αναφέρει καθόλου…
Το Star Wars σε οθωμανική μικρογραφία άπαιχτο! 🙂
Από εδώ https://www.behance.net/gallery/4455311/Classic-Movies-in-Miniature-Style
Εξαιρετικό, αγαπητέ Δύτα. Τι ωραίες αυτές οι ανατολίτικες αφηγήσεις!
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα μου. Εδώ, μπροστά από την οθόνη που πληκτρολογώ, όταν κατασκευάζεις ποστ τερατολογίας είναι μικρή γιορτή για μένα. Ομολογώ πως παρότι τις λατρεύω αυτού του είδους τις ιστορίες, μικρή αναγνωστική σχέση έχω με τις πρωτότυπες πηγές. Υπάρχει, βέβαια, το «Μπαουντολίνο» του Ουμπέρτο Έκο που αποθησαυρίζει άπειρες τέτοιες δίνοντας μια πρώτη γεύση σε πεινασμένους -και μάλλον ανυποψίαστους- αναγνώστες. Για αυτό και πάντα θα το αγαπάω αυτό το βιβλίο.
Ντροπή να μη χαιρετίσω την επιστροφή του Βουλαγξ παραπάνω!
(Ε ναι, ο «Μπαουντολίνο»…)
Είμαι γάιδαρος. Γιώργο Πινακούλια, καλώς ήρθες!
Καλώς σε βρήκα, Δύτη. Βέβαια, σε διαβάζω εδώ και χρόνια, παρότι δεν έχω ξανασχολιάσει. Το blog σου είναι απ’ τα αγαπημένα μου.
Δύτη σήμερα ξύπνησα σκατά κι απ’ το πρωί έχω κάνει διάφορα πραγματάκια για να βρω μια αισιοδοξία να βγάλω τη μέρα. Η ανάρτησή σου μ’ έσωσε! Σ’ ευχαριστώ!
Υ.Γ. Η μικρογραφία με τον σφετερισμό της υπεραξίας των τερατόμορφων από πού είναι;
Δικαιώνεις την ύπαρξη του Δύτη 🙂
Οι τερατόμορφοι είναι οι Γωγ και Μαγώγ, και χτίζουν (οι ίδιοι!) το τείχος που τους χωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο.Οι τερατόμορφοι είναι τζίνια, που χτίζουν το τείχος του Μεγαλέξαντρου για να κλείσουν έξω τους Γωγ και Μαγώγ.Βιβλιογραφία:
https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/04/08/fylladamegalexandrou/ (και σχόλια)
http://silezukuk.tumblr.com/post/95547431773
http://194.177.217.107/gr/showpic.asp?gotonumber=&vmagnification=1009&picpath=0402_min_01_130r&curTable=manuscripts&curRecord=9999&vorder=265&vmode=next (για τη φοβερή βυζαντινή εικονογράφηση)
Άντε, σαν τα χιόνια! Πολύ καλό, και θυμήθηκα κι εγώ τον Μπαουντολίνο.
Ήθελα να σε ρωτήσω τι σχέση έχει η κοιλάδα Εργκενεκόν με την ομώνυμη οργάνωση στη σημερινή Τουρκία. Βλέπω όμως στη Βικιπαίδεια ότι ο μυθικός αυτός τόπος έχει αρκετό ψωμί.
Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν είχα ιδέα ότι ο μύθος του Εργκενεκόν ήταν γνωστός και στους Οθωμανούς του 16ου αιώνα, μόνο στον Ασίκ Μεχμέτ τον συνάντησα. Πιθανότατα το διάβασε στο παγκόσμια ιστορία του Ρασίντ ουντ-ντιν Χαμεντανί, που όπως βλέπω στην τούρκικη βίκι αναφέρει πρώτος το Εργκενεκόν ως κοιτίδα των Μογγόλων.
Υποβάλλω τα σέβη μου κι εγώ. Εξαιρετικό άρθρο
τσοκ μερσί! Εξαιτίας του έχασες και τη σημερινή πρωτιά στου Σαραντάκου;
Καλημέρα κι ευχαριστώ για τις απολαυστικές τερατολογίες σου, Δύτη.
Καλωσήρθες Theo! Έχω κι άλλες αν ψάξεις 🙂
Ευχαριστούμε για το κυριακάτικο ραχάτ λουκούμ Δύτη. 🙂
Νάσαι καλά, Mindkaiser! (πεμπτιάτικο ήταν αλλά δεν πειράζει 🙂 )
Τι ωραίο, Δύτη!
Ιουνίου 22, 2014 at 1:07 πμ
η μέρα της μαρμότας: τα σχόλια της ππαν
(Ευχαριστώ!)
Στην φυλάδα του Μεγαλέξανδρου αναφέρονται πολλά τέτοια τέρατα. (οι μονόποδοι λ.χ.) Τα έχει πάρει και ο Εκο στο Μπαουντολίνο του. Οι Μογγόλοι όντως έγιναν Μουσουλμάνοι, αλλά παρά λίγο να γίνουν Χριστιανοί, (η γυναίκα του Μεγάλου Χανου ήταν Χριστιανή) αλλά η Δύση (τότε το Βυζάντιο ήταν ετοιμοθάνατο και δεν μπορούσε να αναλάβει καμμία εκστρατεία εκχριστιανισμού) εκώφευσε.
Γεια σου Ange Ta! (Δεν λέω καλωσόρισες διότι νομίζω έχεις ξαναπεράσει από δω) 🙂 Θησαυρός η φυλλάδα, δες και εδώ παραπάνω
Μπήκα κι εγώ και θάμαξα.
Αστυνομικές ιστορίες γράφονταν στην αυτοκρατορική Κίνα (πάνω κάτω στην εποχή του εδώ τερατολόγου) και από μία τέτοια αφήγηση πήρε την ιδέα και ο βαν Χούλικ, που έπλασε ή μάλλον μετέπλασε το δικαστή Ντι (ή Τι).
Η διαφορά από το κλασικό βρετανικό χουντάνιτ (who dunnit) αλλά και απ τις ιστορίες του βαν Χούλικ ήταν ότι ο δολοφόνος ήταν απ την αρχή γνωστός και το ενδιαφέρον βρισκόταν στο πώς ο δικαστής θα ανασυνέθετε το σχέδιο δολοφονίας και θα αποκάλυπτε το φονιά (κάτι σαν τον επιθεωρητή Κολόμπο δηλαδή).
Ναι, ο Τι ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν ξεκίνησα να απαντάω στο σχόλιο του Ηλία. Θυμόμουν ότι κάπως διέφεραν οι πρωτότυπες κινέζικες ιστορίες από τα βιβλία του βαν Γκούλικ (καθαρολόγε μου!) –μετά όμως βρήκα τις αραβικές, και ξεχάστηκα.