Θα θυμάστε ότι η οθωμανική πλευρά αυτού εδώ του Δύτη έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε φαντάσματα και βρυκόλακες. Δεν είναι όμως βαλκανική αποκλειστικότητα οι βρυκόλακες στην οθωμανική γραμματεία. Υπάρχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιγραφή από τον μεγάλο οθωμανό περιηγητή, τον Εβλιγιά Τσελεμπή (1611-1684), για ένα είδος «Βαλπούργειας νύχτας», ενός «Σαββάτου των μαγισσών» στα «βουνά Ομπούρ», ανάμεσα στην Κιρκασία, τη χώρα των Τσερκέζων, και την Αμπχαζία του Καυκάσου.
Ο Εβλιγιά ισχυρίζεται ότι στις 24 Απριλίου 1666 είδε με τα μάτια του μια εναέρια μάχη ανάμεσα στους ομπούρ των Τσερκέζων και σε εκείνους των Αμπχάζιων. Ομπούρ, εξηγεί, είναι οι μάγοι αυτών των φυλών. Στην περιγραφή του Εβλιγιά, οι Αμπχάζιοι ομπούρ ξεκίνησαν τη μάχη:
εμφανίστηκαν πίσω από τα βουνά Ομπούρ πετώντας στον αέρα πάνω σε μεγάλα δέντρα ξεριζωμένα, κιούπια, σκούπες, ρόδες αμαξιών, και ό,τι σκεύος μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι Τσερκέζοι ομπούρ, πάλι, πετούσαν πάνω σε κατάρτια καραβιών, ψόφια άλογα, καμήλες και βουβάλια, οπλισμένοι με φίδια, σχοινιά και κεφάλια, ανθρώπων και ζώων, βγάζοντας φλόγες. Ξεκουφαθήκαμε από το θόρυβο καθώς η άγρια μάχη κράτησε έξι ώρες, ενώ πάνω μας πέφτανε κομμάτια από ζώα και πτώματα, φουρνόξυλα και σκούπες και ρόδες και ξύλα… Εφτά Τσερκέζοι και εφτά Αμπχάζιοι ομπούρ πιάστηκαν σώμα με σώμα και πέσανε στο έδαφος· ένας Αμπχάζιος ήπιε το αίμα από το λαιμό ενός Τσερκέζου, οι υπόλοιποι ξαναπέταξαν στον αέρα… Έγινε φοβερή μάχη μέχρι να λαλήσουν οι πετεινοί.
Την επόμενη μέρα, ο Εβλιγιά επισκέφτηκε με τους συντρόφους του το πεδίο της μάχης και το βρήκε γεμάτο από ό,τι οικιακό σκεύος μπορεί να φανταστεί κανείς, πτώματα ζώων, ανθρώπινα πτώματα ξεθαμμένα από τάφους, και ούτω καθεξής. Του είπανε οι Τσερκέζοι, λέει, πως τέτοια μάχη δεν είχε γίνει εδώ και σαράντα πενήντα χρόνια: συνήθως πάλευαν πέντε με δέκα ομπούρ, στη γη και στον αέρα.
Για να κάνουμε μια παρέκβαση, η περιγραφή αυτή ίσως δεν είναι παρά μια διασκεδαστική ιστορία· ίσως όμως αντανακλά πραγματικές σαμανιστικές δοξασίες, ενισχύοντας έτσι την πολυσυζητημένη υπόθεση του Κάρλο Γκίντζμπουργκ για το σαμανιστικό υπόβαθρο των «συνάξεων των μαγισσών». Το 1966 ο Γκίντζμπουργκ μελέτησε μια σειρά πρακτικών από ανακρίσεις και δίκες της Ιεράς Εξέτασης σχετικά με τους benandanti, μια ομάδα «καλών μάγων» στο Φριούλι, στη βορειοδυτική Ιταλία, οι οποίοι πολεμούσαν τους «κακούς μάγους» για τη γονιμότητα της σοδειάς κάθε χρόνου. Σύμφωνα με τον Γκίντζμπουργκ, αν και οι ιεροεξεταστές προσπάθησαν να επιβάλουν τις δικές τους ιδέες στους ανακρινόμενους χωρικούς, ούτως ώστε οι καταθέσεις τους να ταιριάξουν με το καθιερωμένο μοντέλο του διαβολικού «Σαββάτου των μαγισσών», ωστόσο από τις καταθέσεις αυτές αναδεικνύεται μια κάποια αυθεντική, λαϊκή πίστη σε τέτοιες παραδόσεις. Πρόσφατα μάλιστα ο Γκίντζμπουργκ επανήλθε στο θέμα με ένα βιβλίο που σαν ακροβάτης σε πάγο φτάνει στην όχθη αφήνοντας πίσω του συντρίμμια (εύθραυστα επιχειρήματα, εύλογα συμπεράσματα), διατρέχοντας (αυτός που δοξάστηκε ως μικροϊστορικός) δύο ηπείρους και δυόμισυ χιλιετίες, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές μυθολογίες και λαϊκές παραδόσεις, από την Ιταλία μέχρι τη Βαλτική και τη Σιβηρία, μοιράζονται ένα κοινό σαμανιστικό υπόβαθρο, στο οποίο ιπτάμενες μάγισσες δίνουν μάχες για τη γονιμότητα των χωραφιών. Όσο και αν η θέση του Γκίντζμπουργκ εξακολουθεί να αμφισβητείται (η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι καταθέσεις στις δίκες των μαγισσών αντανακλούσαν πολύ περισσότερο τις ιδέες των διωκτών τους παρά πραγματικές λαϊκές τελετές), ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η περιγραφή του Εβλιγιά κάπως τον δικαιώνει.
Για να επιστρέψουμε όμως στους βρυκόλακες, να πως συνεχίζει ο Εβλιγιά την αφήγησή του για τους ομπούρ:
Στα μέρη αυτά δεν υπάρχει πανούκλα. Όποτε κάποιος αρρωστήσει, ή και να μην αρρωστήσει, τις νύχτες του καρακόντζολος (χα! τι’ ν’ πάλι τούτο; Θα σας πω μετά) οι ομπούρ πίνουν το αίμα του και έτσι τον σκοτώνουν. Έτσι, οι ομπούρ μπορεί να γίνουν φυσιολογικοί, αν και τα σημάδια της ιδιότητάς τους παραμένουν στα μάτια τους.
Σ’ αυτή την περιοχή υπάρχουν γέροι σοφοί Τσερκέζοι που μπορούν να διακρίνουν έναν ομπούρ, δηλαδή να καταλάβουν έναν μάγο. Οι συγγενείς των νεκρών τους δίνουν χρήματα, κι εκείνοι πηγαίνουν στους τάφους πρόσφατα πεθαμένων ομπούρ για να ελέγξουν μπας και υπάρχουν σημάδια ότι οι ομπούρ βγήκαν από τον τάφο τους. Και πράγματι, τότε, όταν οι άνθρωποι μαζεύονται και σκάβουν τον τάφο, βλέπουν ότι τα μάτια του ομπούρ έχουν γίνει σαν κούπες γεμάτες με αίμα, και ότι το πρόσωπό τους έχει γίνει κατακόκκινο από το ανθρώπινο αίμα που έχουν πιει. Τότε, βγάζουν το βρωμερό πτώμα του καταραμένου ομπούρ από τον τάφο, και καρφώνουν ένα ξύλινο παλούκι στον αφαλό του· με τη βοήθεια του Θεού, τα μάγια λύνονται, και ο άνθρωπος του οποίου το αίμα έπινε ο ομπούρ, σώζεται… Κάποιοι άνθρωποι όμως, ακόμα και αφού ο ομπούρ βρεθεί στον τάφο του και καρφωθεί, παίρνουν το βρωμερό πτώμα, με το παλούκι ακόμα καρφωμένο στον αφαλό του, και το καίνε, ώστε να μη μπει στο πτώμα άλλος ζωντανός ομπούρ.
Άλλη μια παρέκβαση: η αναφορά στην πανούκλα (και ο Εβλιγιά προσθέτει μετά ότι «δεν υπάρχει λοιπόν πανούκλα στη χώρα των Τσερκέζων, αλλά ο μπελάς των ομπούρ είναι πράγματι χειρότερος κι απ’ τη χειρότερη πανούκλα») θυμίζει άλλη μια περιγραφή του: ο πατέρας του, διηγείται, είχε δει τον «στρατό της πανούκλας», που αποτελούνταν και από «καλές» και από «κακές ψυχές», έτοιμο να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή ενός ξεσπάσματος της επιδημίας. Οι καλές ψυχές ήταν ντυμένες στα άσπρα, και οι κακές στα μαύρα· όποιον χτυπούσαν οι πρώτες επρόκειτο να σωθεί, ενώ τα θύματα των δεύτερων θα πέθαιναν.
Πίσω όμως τώρα στον Καύκασο: ο Εβλιγιά εξηγεί ότι όποτε κάποιος υποπτεύεται ότι ένας ομπούρ του πίνει το αίμα, αυτοί οι σοφοί «ανιχνευτές ομπούρ» εξετάζουν τα μάτια του υπόπτου. Αν είναι γεμάτα αίμα, τον δένουν με αλυσίδες μέχρι να ομολογήσει:
«Ναι, εγώ ήμουν που ήπια το αίμα του Τάδε… Όταν θάφτηκα δίπλα στον ομπούρ πατέρα μου και στον ομπούρ παππού μου, το σώμα μου δεν σάπισε· και ήταν φορές που πέταξα στον ουρανό για να δώσω μάχη· και όλα αυτά τα έκανα για ζήσω παραπάνω».
Ο Εβλιγιά προσθέτει ότι αυτοί οι ομπούρ είναι ξεχωριστό σόι, και ότι αρνούνται να συνάψουν γάμους με τους υπόλοιπους Τσερκέζους. Οι περισσότεροι, λέει, ζουν στις χώρες της Μοσχοβίας, των Κοζάκων, των Πολωνών και των Τσέχων· όμως «είναι βέβαιο πως είναι οι καρακόντζολος του Ρουμ (των οθωμανικών περιοχών)». Η λέξη ομπούρ επανεμφανίζεται μια φορά ακόμα στο έργο του Εβλιγιά, αυτή τη φορά σε βαλκανικά συμφραζόμενα. Όταν αναφέρει το Ομπούρτσα, ένα μικρό χωριό κοντά στη Σίπκα, στη σημερινή κεντρική Βουλγαρία, ο Εβλιγιά σημειώνει ότι «στα τατάρικα ομπούρ σημαίνει μάγος, μάγισσα, ή κάποιον που σηκώνεται απ’ τον τάφο». Σας θυμίζει κάτι η λέξη; Ναι, για να δούμε: η λέξη βαμπίρ, λέει, προέρχεται από μια σλάβικη λέξη (βουλγάρικα και σερβοκροάτικα вампир, τσέχικα upír, ουκρανικά упир, ρώσικα упырь, όλα τους ανάγονται μάλλον στο παλαιό ανατολικοσλαβικό упирь, upir’), αν και ο πολύς Φραντς Μίκλοσιτς πρότεινε πρώτος ότι η απώτερη ετυμολογία είναι τουρκογενής, παραπέμποντας στο ταταρικό ubyr, «μυθολογικό πλάσμα» ή το σιβηριανό (Τσουβάς) văpăr, «κακό φάντασμα, μάγος». Να είχε δίκιο, ή είναι πιθανότερο η λέξη να έφτασε στον Καύκασο από τις ρώσικες στέπες στις παρυφές του; Ποιος ξέρει· όχι εγώ πάντως.
Όσο για τον μυστηριώδη καρακόντζολος και τις διαβόητες νύχτες του, πρόκειται για τις πραγματικές νύχτες ή και μέρες του καλικάντζαρου, τις οποίες συχνά ο Εβλιγιά αναφέρει σε χριστιανικά συμφραζόμενα· βρίσκουμε μια δόση του κιρκασιανού τρόμου στην περιγραφή του για μια σπηλιά σε κάποιο μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης, από όπου «οι μάγοι που τους λένε καρακόντζολος» βγαίνουν κάθε βράδυ και γυρνάν όλη νύχτα σε άμαξες τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Τώρα που πλησιάζει λοιπόν το Δωδεκάμερο, προσέξτε τους καλικάντζαρους, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνοι απ’ όσο δείχνουν.
Τρεζ εξελάν Δύτη!
ΚΙ εμένα μου αρέσουν οι βαρδούλακες, τώρα βλεπω και την παλιά ανάρτηση!
Δύτη άραγε δεν υπήρχαν «κακές» γυναίκες, ή δεν τις φοβόντουσαν προς ανατολάς; Κι επίσης μια άλλη απορία μου (κακή απορία…) : υπήρξαν πυρές ως τιμωρία, σ’ αυτές τις περιοχές για τους «μάγους» ;
επίσης τα καλικαντζαράκια είχανε φύλο ; υπάρχουν δλδ «καλικαντζάρισσες» ; (γενική και παλιά απορία αυτή…)
πάντως στ’ ανατολικά λοιπόν δεν υπάρχει στην κυριολεξία κυνήγι «μαγισσών» αλλά «μάγων»
μερσί για το ποστ, εννοείται!
Χαιρετω βιαστικα και θα επανελθω αναλυτικα αυριο μαλλον, ιδιως στο της Χαρης, γιατι τωρα πρεπει να φυγω να δω οικογενειακως το Χομπιτ. Κατι επαθε και ο υπολογιστης και εχασα τους τονους γμτ. 😦
Δύτα ευχαριστούμε για την τρισχαριτωμένη ιστορία. Ο Τσελεμπί είναι απολαυστικός αλλά και εσύ τον «βοηθάς».
[Inside joke: Βάρδα μην εμφανιστεί ο ακατανόμαστος για να μας περιγράψει την εποχή που διετέλεσε και ομπούρ. 😆
Εγώ μπορώ να κάνω και τον γέρο σοφό Τσερκέζο και τον πυρπολητή ταυτοχρόνως; 😀
Παναγίαμ και χριστούλημ… (σσσοσςς νικά κι όλα τα κακά σκορπά, φτου,φτου ,φτου!)
Τι μάχη ήταν αυτή ρε Δύτη! Και θα δεις καπάκι και τα χόμπιτ..:-)
Καλή η επιστήμη δε λέω ,αλλά δεν πληρώνει ρε παιδί..δε γράφεις κάνα σενάριο με Ομπούρ να το στείλεις στο Χόλυγουντ, μπας και σωθείς μια και καλή;
Πόσο ακόμα πια κι αυτοί με τους βρυκολάκοι και τσι λυκανθρώποι;
Και μια και είπα λυκάνθρωποι, τι λες για κείνους τους Νευρούς της Σκυθίας που τους έχει και ο Ηρόδοτος και που είχε τόσα φίδια η περιοχή τους, που και ο Δαρείος τούς παράτησε τους κατακτημένους και που ήταν γόητες (μάγοι;) και γίνονταν λύκοι κάθε χρόνο για κάποιες μέρες.
λέγονται γὰρ ὑπὸ Σκυθέων καὶ Ἑλλήνων τῶν ἐν τῇ Σκυθικῇ κατοικημένων ὡς ἔτεος ἑκάστου ἅπαξ τῶν Νευρῶν ἕκαστος λύκος γίνεται ἡμέρας ὀλίγας καὶ αὖτις ὀπίσω ἐς τὠυτὸ κατίσταται. ἐμὲ μέν νυν ταῦτα λέγοντες οὐ πείθουσι, λέγουσι δὲ οὐδὲν ἧσσον, καὶ ὀμνῦσι δὲ λέγοντες.
[Ηρόδοτος 4.105.2]
Και για να εντυπωσιάσω την παιδοκτόνα ακόμα περισσότερο, να και πώς σχολιάζει ο Α.Ραδίνος την παραπάνω παράγραφο το 1836.
«..105. Γίνεται λύκος. Παρομοίως δοξάζουσι σήμερον αι γρέαι ότι οι γεννηθέντες τα μεσάνυκτα της εικοστής πέμπτης δεκεμβρίου, γίνονται καλικάντζαροι, και διαμένουσιν εις ταύτην την κατάστασιν καθ’όλον το δωδεκαήμερον, έως την εορτήν των Φώτων, ότε πάλιν επιστρέφουσιν εις την φύσιν των.
Τοιούτοι είναι και οι loup-garous των Γάλλων.»
Παιδί, άμα θες να εντυπωσιάζεις, πρέπει να τονίζεις σωστά τα ονόματα 🙂
Εξαιρετική ανάρτηση. Ευχαριστώ πολύ
Σύμφωνα μ’ ένα παραμύθι, όχι μόνο έχουν φύλο αλλά και γεννοβολάνε.
Μια μαμή υποσχέθηκε στον κυρ-Καλικάντζαρο γιο. Αλλά η συμβία γέννησε, φευ, θήλυ. Η μαμή κατασκευάζει ένα κέρινο ομοίωμα του απόντος οργάνου και το προσαρμόζει καταλλήλως (η μέθοδος δεν διευκρινίζεται) ελπίζοντας ότι μέχρις ότου αποκαλυφθεί η απάτη της, θα έχει παρέλθει το δωδεκαήμερο και οι καλικάντζαροι θα έχουν απέλθει στο κέντρο της γης, όπου θα βρουν αναγεννημένο το δέντρο πουτη στηριζει καιθα ξαναρχίσουν να το πριονίζουν μέχρι το επόμενο δωδεκαήμερο, διότι ώς γνωστόν οι Καλικάντζαροι δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα όπως οι κυβρνώντες, αλλά όλη τη γη. Δυστυχώς για την μαία, η απάτη αποκαλύπτεται μετά από λίγες ημέρες ή ώρες, πάντως προς της παρελεύσεως του δωδεκαημέρου, οπότε έξαλλος ο Καλικάντζρος τρέχει και της χτυπάει την πόρτα φωνάζοντας: Κυρά μαμή, κυρά μαμή, ψεύτικο είναι το βιλί.
Δεν είναι γνωστό πώς δικαιολογήθηκε η μαία. Το παραμύθι μ’ ενδιαφέρει διιότι νομίζω είναι η μοναδική μαρτυρία της λέξης ‘βιλί’ ως γεννητικού μορίου, κοινού στην Κύπρο ως ‘βίλα’ μολονότι δεν έχω καταλάβει σαφώς για ποιο από τα δύο πρόκειται. Η αφήγηση δεν περιέχει άλλους ‘κυπρισμούς (sic)’ για να θεωρηθεί κυπριακής προέλευσης, αλλά όπως φαίνεται και από την ανάρτηρη (και όχι μόνο) κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Ενίσταμαι μόνο κατά το εξής: Ο ‘Σαμανισμός’ είναι ένα είδος ιερατείου, που εκτελεί θυσίες και κάνει προβλέψεις του Τενγκρισμού, μονοθεϊστικής αρχαϊκής θρησκείας των τουρκο-αλτάων (Tengri ουρανός) και δεν έχει σχέση με μαγεία και βρυκόλακες. Είνα δε λάθος, όπως έχουν αποδείξει οι ίδιοι, το να συγχέονται μεταφυσικές πρακτικές και αντιλήψεις άλλων λαών, όπως π.χ. των αυτοχθόνων αμερικανών με τον Σαμανισμό
Μπράβο, δύτη, κι απο δω.
Θα σε ρωτήσω αύριο κάτι που ξέχασα να το κάνω στην πραγματική ζωή.
Ηρθα. Οπως ειπα και πριν εχει παθει κατι το πληκτρολογιο και δεν βαζει τονους, αλλα δεν ειμαι συνηθισμενος να γραφω ετσι. Εχω να πω διαφορα, αλλα απο αυριο -ευχαριστω ομως για τα καλα λογια!
Πολύ δυνατή επιστροφή, Δύτη! Μπράβο! Άμα ξεκινήσουμε το θέμα της πολιτισμικής διάδρασης σλαβικών και αλταϊκών φύλων όσον αφορά το υπερφυσικό και τη δεισιδαιμονία θα το κλείσουμε ποτέ;
[ένα μπράβο και στον Εβλιγιά, όμως, πρέπει να το πούμε, διότι εν προκειμένω ξεπερνά τον εαυτό του] 😉
…και ιρανικών, και ιρανικών!
Εδώ ιρανικές λέξεις όπως κύριος (παν) και Θεός (μποχ, μπουh κλπ) έφτασαν ώς τας κεντρικάς Ευρώπας μέσω σλαβικών γλωσσών!
Όντως τεράστιο θέμα!
Ηλεφού, με τον παν με βάζεις πλέον σε σκέψεις μήπως και δικαιωθούν τελικά οι Πολωνοί για την υποτιθέμενη σαρματική καταγωγή τους. 😉
Από το κείμενο του Εβλιγιά κρατώ επίσης την αντιπαράθεση μαγείας και πανούκλας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί έχω την εντύπωση ότι οι μεγάλες επιδημίες δεν είναι καθόλου άσχετες με τη διάδοση δοξασιών περί πρακτικών μαγείας. Δεν είναι τυχαία η αδιαφορία του κυρίως Μεσαίωνα για τη «μαγεία» (που αντιμετωπίζεται ως ψυχική ασθένεια), σε αντίθεση με την εντυπωσιακή διαφοροποίηση της κατάστασης μετά τον Μαύρο Θάνατο, που θα οδηγήσει στη «χρυσή εποχή» του κυνηγιού μάγων και μαγισσών, η οποία, όπως (δεν) ξέρουμε οι περισσότεροι, θα φτάσει στο αποκορύφωμά της κατά την Αναγέννηση και τους Νεότερους Χρόνους.
Πολύ Σπήλμπεργκ η σημερινή ανάρτηση!
Να ρωτήσω κάτι, κ. Δύτη: υπήρξε περίπτωση ο Εβλιγιά να πήρε μέρος σε κάποια τελετή ή να μυήθηκε από σαμάνο, εκεί στα βουνά Ομπούρ; Συνήθως αυτοί που βιώνουν τη σαμανική εμπειρία, την περιγράφουν ως πραγματικότητα, όχι «… και τότε έπεσα σε τρανς και μου φάνηκε πως είδα ένα άλογο που μιλούσε κ.λπ.», αλλά: «… καθώς καθόμουν, ήρθε ένα άλογο, μου είπε πως πρέπει να πάμε στη χώρα των σκιών, είδα δέντρα που περπατούσαν κ.λπ.».
Επίσης, από το συνολικό έργο του, ο Εβλιγιά δείχνει ότι ξέρει να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σ’ αυτά που είδε και σ’ αυτά που του είπαν; Ή παρουσιάζει τα δεύτερα ως γεγονότα;
Χωρίς να θέλω να την υποβιβάσω ως τέτοια μόνο επειδή είμαι ασυναφής με το αντικείμενο: Τι γοητευτική (εκτός από διασκεδαστική) ιστορία και θέμα! Εξαιρετική!
Kαι ολίγος Αδ.Κοραής (με αναφορά στον Μ.Ψελλό)
«Εν από τα πολλά του σώματος νοσήματα, ότε ο κοιμώμενος (και μάλιστα αν κοιμάται ύπτιος) φαντάζεται επικαθήμενον τινά εις το στήθος του και πνίγοντά του την αναπνοήν. Ωνομάζετο από τους Ελληνας Εφιάλτης ή Πνιγαλίων. Ο Αριστοφάνης τον ονομάζει Ηπιάλην ή Ηπίαλον [Σφήκες 1038] και άλλοι Ευόπα ή Τίφη. Οι Γραικορωμαίοι ωνόμαζαν τον Βαρυχνάν Βαβουτζία ή Βαβουτζικάριο. Αυτό το όνομα, κατά τον Μιχαήλ Ψελλό προέρχεται από την Βαβώ, νυκτερινό δαιμόνιο, ακόμα και με τη θεά των Αιγυπτίων Βούβαστι, που ο Ηρόδοτος ταυτίζει με την Αρτεμη.»
Λοιπόν τώρα που γύρισα σε πληκτρολόγιο με τόνους… αμάν, πού να πρωτοαπαντήσω! Φχαριστώ βέβαια όλους για τα καλά λόγια, και… πάμε:
@Χάρη, αυτό με τους μάγους/μάγισσες είναι ενδιαφέρον και λίγο δύσκολο να αποσαφηνιστεί, διότι ως γνωστόν στα τουρκικά (και περσικά) λείπει το γένος. Η λέξη câdû, ας πούμε, σημαίνει «μάγια» και «μάγος/μάγισσα» (η ίδια χρησιμοποιείται τελικά και για τους βρυκολάκους). Σε ένα γαλλικό λεξικό του 1835, των Kieffer και Bianchi, φαίνεται να πρωτοδίνεται η θηλυκή σημασία (“câdû, câdı: Sorcier et surtout sorcière – Gidi câdû: Vilaine sorcière”), αλλά σε διάφορα λογοτεχνικά έργα ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα οι κακές μάγισσες αφθονούν, ωραίες και μη. Τώρα, για το αν υπάρχει κυνήγι μαγισσών: με την, ας πούμε, έμφυλη έννοια όχι. Κυνήγι μάγων πάλι συστηματικό, ούτε αυτό υπάρχει (κυνήγι αιρετικών ναι, αλλά με κανένα τρόπο τόσο συστηματικό όσο στη Δύση). Καμία αίρεση δεν συσχετιζόταν σταθερά με τη μαγεία. Από την άλλη μεριά, και αντίθετα με τη βενετική Ιερά Εξέταση, οι οθωμανικές αρχές φαίνεται να δέχονταν ή έστω να ανέχονταν τη μαγεία εν γένει, παραμένοντας όμως καχύποπτες απέναντι σε μάγους και μάγισσες και τιμωρώντας τους όποτε τους υποπτεύονταν είτε για αίρεση ή βλασφημία, είτε για πρόκληση πολιτικής αναταραχής. Δύο σημαντικά στοιχεία για να το καταλάβουμε αυτό: πρώτον, το Κοράνι δέχεται μια χαρά την ύπαρξη πνευμάτων (τζίνια) τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να εξηγήσουν τα πάντα· και δεύτερον, ο Διάολος παίζει πολύ μικρότερο ρόλο απ’ ό,τι στη χριστιανοσύνη.
@Νέο Kid, πολύ ωραία έκανες και ανέφερες τους Νευρούς και τους λυκανθρώπους. Έχουν κεντρική θέση στην επιχειρηματολογία του Γκίντζμπουργκ, και πράγματι θυμίζουν πολύ τις μεταγενέστερες παραδόσεις, στις οποίες η ιεροεξεταστική συνεισφορά είναι κυρίως η παρουσία του Διαόλου! Όσο για τα αρχαιοελληνικά, χαμός γίνεται. Τα συνοψίζει και ο Πάσλεϋ όταν μιλά για τους κρητικούς βρυκόλακες, τους Καταχανάδες.
@Λεώνικε, όμως δεν μίλησα για αμερικάνικο σαμανισμό, ούτε ο Γκίντζμπουργκ. Η θεωρία του Γκ. είναι ότι αυτά που επέζησαν στο 15ο, τον 16ο, τον 17ο αιώνα ως λατρείες μαγισσών και λυκανθρώπων ανάγονται σε αρχαίες σαμανιστικές λατρείες. Πάντως για το πόσο μονοθεϊστική ήταν η λατρεία του Tängri ή Gök-Tängri, δεν είμαι βέβαιος.
@rogerios, σωστά για τα αλταϊκά φύλα αλλά οι Τσερκέζοι αν δεν κάνω λάθος είναι καυκασιανό φύλο, όχι; Βέβαια η λέξη ομπούρ μοιάζει να είναι και αλταϊκή (Τάταροι, Τσουβάς) και σλάβικη, οπότε… Αυτό με την πανούκλα με προβλημάτισε κι εμένα, αλλά πρέπει να πω ότι δεν είναι καθαρή σύνδεση και δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη πηγή. Για το κυνήγι μαγισσών δες και την απάντηση στη Χάρη παραπάνω.
@Elias, πολύ ωραία ερώτηση και ευχαριστώ που μου την έθεσες! Ο Εβλιγιά τα διηγείται όλα ως γεγονότα, τι πίστευε ο ίδιος και τι ήθελε να πιστέψουμε εμείς, αυτό είναι άλλο θέμα. Ο Ρόμπερτ Ντάνκοφ μιλά κάπου για μια χαριτωμένη ιστορία του Εβλιγιά σχετικά με μια βουλγάρα μάγισσα που (όπως και οι Τσερκέζοι ομπούρ) είναι «από διαφορετικό σόι» και μεταμορφώνεται σε κότα. Λέει λοιπόν ο Ντάνκοφ ότι η ιστορία του Εβλιγιά έχει κυρίως «ψυχαγωγική αξία» και σχολιάζει πως «υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τη μαγεία ως διασκέδαση και τη μαγεία ως χειρισμό υπερφυσικών δυνάμεων». Μπορεί ο Εβλιγιά να μην πολυπίστευε αυτά που μας γράφει, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι διηγούνταν ιστορίες που είχε ακούσει και ίσως πιστέψει, προσθέτοντας τον εαυτό του ως αυτόπτη μάρτυρα μόνο για να τις κάνει πιο πειστικές. Περίμενε όμως τότε από το κοινό του να τις πιστέψει; Ή προσπαθούσε συνειδητά να ψυχαγωγήσει ένα κοινό, το οποίο θα προσδοκούσε καθαρή διασκέδαση ανάμικτη με τα γεγονότα και πραγματικά δεδομένα ενός ταξιδιωτικού κειμένου; Ε, δεν ξέρω.
@apiastosleizer, καλωσήρθες εδώ -γοητευτικές οθωμανικές ιστορίες, αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος του μπλογκ αν το θυμάμαι καλά μετά από τρεισήμισυ χρόνια πια!
Θυμάσαι αυτήν την αυτοβιογραφία Αναστάση Ασλάνογλου; “E, έβαλα και μερικά παραπάνω για να ‘χει ενδιαφέρον”!
(σβήστε το προηγούμενό μου σχόλιο, έκανα λάθος το link)
Ωραιότατο! Κάτι μου έλειψε: Από πού τα αποσπάσματα του Εβλιγιά (Dankoff? Kahraman-Dağlı? Κάτι άλλο;) και τίνος η μετάφραση;
Πάρα πολύ ωραία και απολαυστική παρουσίαση, Δύτη! Απομένει ίσως μια σύνδεση με τον αποτροπαϊκό χαρακτήρα που έχει η παρουσία του Μαύρου Κάια στις βαλκανικές παραδόσεις 😉 .
Ηλία, αυτό είναι!
silezukuk, ναι, Kahraman-Dağlı (Y. Dağlı, S. A. Kahraman, R. Dankoff eds, Evliya Çelebi Seyahatnamesi, τ. 7, Κων/πολη 2003, σελ. 279-280), σε μετάφραση δική μου. Μια περίληψη [από την παλιά έκδοση, οπότε με λάθη, π.χ. τους ομπούρ τους γράφει ογιούζ (διαφορά: μερικές τελίτσες στην αραβική γραφή) χάνοντας τη σύνδεση με τα βαμπίρ] έχει και ο Γκίνζμπουργκ στο βιβλίο του (Ecstasies: Deciphering the Witches’ Sabbath, Λονδίνο 1992, σελ. 163-164).
Γρηγόρη, …χμ, χμ, χμ.
Αν (λέω, αν) απορεί κανείς πού διάολο βρήκε και διάβασε ο Γκίντζμπουργκ τον Εβλιγιά: του τον έστειλε λέει ο πολύς Peter Brown, που όπως έμαθα μόλις χτες διατέλεσε μαθητής (ήδη πενηνταπέντε χρονώ πάνω-κάτω!) του Τζεμάλ Καφαντάρ όταν ο τελευταίος, στην αρχή της καριέρας του, δίδασκε τούρκικα στο Πρίνστον, με έμφαση μάλιστα στον Εβλιγιά…
Δύτα
πέρα από τις ευχαριστίες για το εξαίρετο ποστ και χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις επί του αντικειμένου , θεωρώ σχεδόν διαισθητικά ότι η παρατήρηση του Ρογήρου για τη πανούκλα έχει βάση
Καλές γιορτές
ΥΓ Αν ως ακατονόμαστο θεωρεί ο κος Α.Νιούμαν αυτόν που αντιλαμβάνομαι και εγώ τότε ζήτω που καήκαμε 😉
Kαι γώ, ως ακατονόμαστο, αντιλαμβάνομαι αυτόν που αντιλαμβάνεται ο Παππούλης ότι αντιλαμβάνεται ο κος Πωλ Νιούμαν ομού μετά της Ιμμόρειας αντιλήψεως περι ακατονομάστου. Τζάμπα πάντως οι ευσεβείς πόθοι. Οι Ομπούρ δεν εμφανίζονται κατά παραγγελία… 😆
Και ολίγος Νικόλαος Πολίτης, από το έργο του «Παραδόσεις»:
«Λυκοκαντζαραίοι: Οι Λυκοκαντζαραίοι έρχονται από τη γης από κάτου. Ούλον τον χρόνο πελεκάν με τα τσεκούρια να κόψουν το δέντρο που βαστάει της γης. Κόβουν, κόβουν όσο που μι…νέσκει λιγάκι ακόμα, ως νια κλωνά άκοπο, και λεν: «Χάϊστε να πάμε, και θα πέσει μοναχό του.» Γυρίζουν πίσω της Βάφτισης και βρίσκουν το δέντρον ολάκερον, ακέριον μπίτι. Και πάλε κόβουν, και πάλ’ έρχονται, κι ούλο ‘φτόνη τη δουλειά κάνουν. (ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ)
Κόσμια, ε;
Καλά οι λυκοκαντζαραίοι, αλλά μη γρουσουζεύετε με τον ακατονόμαστο ε;
γεια σου Δύτη και ευχαριστώ για την απάντηση 🙂
άργησα (λίγο) να ξανάρθω, οπότε σήμερα σού λέω και Καλά Χριστούγεννα !
να ευχαριστήσω και τον Λεώνικο Καλαχώρα για τις διευκρινίσεις του περί φύλου τών Καλικαντζάρων (και τα λοιπά)
επί τής απάντησής σου Δύτη : δεν το ήξερα ότι τα τουρκικά και περσικά δεν έχουν φύλο! (εγώ μια εποχή πάντως που πήγα να μάθω αραβικά – κράτησε ελάχιστα, μην ανησυχείς – νομίζω πως είχα ακούσει κάτι που μού είχε φανεί ότι επέτεινε τις δυσκολίες : ότι δλδ το φύλο φαίνεται και στην κατάληξη τού ρήματος (μ’ άλλα λόγια αλλιώς είναι το «αυτή ήρθε» και αλλιώς τό «αυτός ήρθε»), αλλά μάλλον κατάλαβα λάθος – τα μαθήματα τελειώσανε άλλωστε κοντα στην εκμάθηση τού αλφαβήτου 😛 )
μού γεννιέται όμως η απορία πώς, αφού δεν φαίνεται φύλο στα γραφτά, τότε «σε διάφορα λογοτεχνικά έργα ήδη από τα τέλη του 16ου αιώνα οι κακές μάγισσες αφθονούν»
κατά τ’ άλλα, αισθάνομαι ανακούφιση για τα περί κυνηγιού εις ανατολάς !
να επιβεβαιώσω κι εγώ την παρατήρηση τού (ειδικού) Ρογήρου περί μεσαίωνα/αναγέννησης/πανούκλας βλογώντας (λίγο) τά γένια μου 😳
στο βιβλίο τού Cantor «in the Wake of the Plague» που ανάφερα εν περιλήψει εδώ γίνονται σαφείς και λεπτομερείς αναφορές στην επίπτωση τής πανούκλας επί τού κυνηγιού εβραίων, ως μάγων και μαγισσών, κυνήγια που κατέληξαν σε δυσοίωνα και προφητικά ολοκαυτώματα
και αυτά όλα βέβαια επί αναγέννησης
Α, θυμήθηκα πόσο μ’ άρεσε εκείνο το ποστ σου (το και περί πανούκλας, το οκτωβριανό)!
Αυτό με τα αραβικά, νομίζω το θυμάμαι κι εγώ. Για τα λογοτεχνικά του 16ου αιώνα, πρέπει να τα ξανακοιτάξω, αλλά αν θυμάμαι καλά βγαίνει από τα συμφραζόμενα, ή ξέρω γω από την προσθήκη της λέξης «γυναίκα».
ναι μωρέ 🙂 από τα συμφραζόμενα θα βγαίνει, μετά το σκέφτηκα κι εγώ – να σού πω την αλήθεια δεν περίμενα να μού απαντήσεις σήμερα (δεν έχει ταινία σήμερα 😛 ) και έλεγα να το θέσω στο μάθημα αργότερα –
Χρόνια πολλά και καλά, υγεία χαρά και έμπνευση, ώστε να συνεχίσεις και την επόμενη χρονιά με πολλές και καλές αναρτήσεις (τόσο οθωμανικού – πολύ καλές από ότι μου είπαν, δηλαδή 🙂 , όσο και πιο ..ορθόδοξες)
Κι εγώ για ευχές μπήκα- και να διώξω τις αράχνες. Καλή, καλύτερη χρονιά εύχομαι, με υγεία και καρποφορία Δύτη για σένα και την οικογένεια. Καλή δύναμη ρε…
Καλή χρονιά να έχουμε, παιδιά.
(χμ, θα έγραφα κάτι πιο έξυπνο, αλλά είμαι λίγο βιαστικός σήμερις… 🙂 )
Τα δικά μας κάλαντα.
Τα αυθεντικά.
Καλή χρονιά!
Απλά να υποβάλω να σέβη μου! Ευχαριστούμε!
Καλή χρονιά βρε!
Πέτρα να μη ραγίσει και χίλιους χρόνους να ζήσει κι ο Νοικοκύρης και το νοικοκυριό-ιστολόγιο!
Αφού περί καλικαντζάρων ο λόγος, ευκαιρία να ‘ρθω κι εγώ!
Μα να έχεις τέτοιο ωραίο θέμα και να μην το διαφημίζεις!
Όπως τότε που εγώ κι ο Δύτης πρωτοδιαβάσαμε για την αρχαία αιγυπτιακή απεργία επί Ραμσή Β’ σε περιοδικό ποικίλης ύλης, ο Δύτης με όσα έγραψε για την ετυμολογία του βαμπίρ μού θύμισε άλλο περιοδικό ποικίλης ύλης όπου πρωτοδιάβασα, παιδί ακόμη, γι αυτό το θέμα (η λέξη βαμπίρ δεν είχε γίνει ακόμα μόδα, μόνο μ ένα τραγούδι του Χάρι Κλιν ακουγόταν ευρέως) και παραδόξως τα έλεγε καλά, ανέφερε δηλαδή τη σλάβικη ετυμολογία περί βρυκολάκων και την «τουρκική» (έτσι μετέφρασε προφανώς το turkic) περί μάγων.
Πάντως η σημερινή βρυκολακική μόδα που τροφοδοτείται από τον κιν/φο και την τηλεόραση νιώθω ότι έχει κάτι πολύ διαφορετικό από τις λαϊκές δοξασίες.
Οι βουρκόλακες της λαϊκής φαντασίας νιώθω να συνδέονται πολύ με τη φύση. Έχουν κάτι πολύ χωμάτινο και χοϊκό. Η μόδα που ξεκίνησε από τη βικτωριανή Αγγλία και συνεχίστηκε με την πουριτανική αισθητική του Κρίστοφερ Λη ή τους σημερινούς βρυκόλακες-μοντέλα νιώθω αντίθετα να έχει κάτι πολύ «καθαρό», με τη μικροαστική έννοια.
Μπα, καλώς τονα! Τι να διαφημίσω; Πάνω-πάνω αριστερά έχει ένα κουμπάκι, που λέει συνδεθείτε -εύκολο είναι! 😉
Να πω για το ιρανικό που είπες παραπάνω, ότι και ο Γκίνζμπουργκ δίνει έμφαση στους Σκύθες. Και τι καλά που μορφωνόταν κανείς από τα προκλίκ περιοδικά ποικίλης ύλης (το έχουμε ξαναπεί αυτό, εκεί στα τρικογλίδεια).
Όσο για το χωμάτινο: θα προσπαθήσω αύριο να αντιγράψω την περιγραφή του Πάσλεϋ για τους καταχανάδες, τους βρυκόλακες τση Κρήτης, και τη μανία τους για σεξ.
Robert Pashley (Ταξίδια στην Κρήτη, τ. Β΄, μετάφρ. Δάφνη γ. Γόντικα, Ηράκλειο: Βικελαία Βιβλιοθήκη 1991, σελ. 161-62) περί καταχανάδων, ήτοι Σφακιανών βρυκολάκων:
Και παραθέτει την εξής παράδοση, σημειώνοντας ότι «ο οικοδεσπότης μου και η γυναίκα του ήταν απολύτως βέβαιοι ως προς την αλήθεια της ιστορίας και ότι το εν λόγω πρόσωπο ήταν ένας γνήσιος καταχανάς»:
Αυτά το 1833.
Πιο ορεξάτοι αυτοί από κείνους στην Αμοργό που τρώγανε φάβα!
Ωλλ τάιμ κλάσσικ οι καταχανάδες! (νταξ, με επηρεάζει λίγο κι η σφακιανή καταγωγή και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός σ’ αυτά τα θέματα) 😉 🙂
Ο μεσημβρινός δαίμονας μού θύμισε τον ένα απ’ τους δυο μπαμπούλες της παιδικής μου ηλικίας, που ήταν ο Μεσημεράς.
Δύτη, καλή χρονιά κι επισήμως.
Καλή χρονιά και επισήμως λοιπόν, Μπουκάν!
Είχα παλιά μια κουβέντα με ένα φίλο, ότι τα ελληνικά ή ίσως τα μεσογειακά φαντάσματα βγαίνουν το μεσημέρι, αντί για μεσάνυχτα που είναι το, ας πούμε, εγγλέζικο στυλ.
Μπουκάν τι είπες τώρα! Ο Μεσημεράς ήταν ο μοναδικός μπαμπούλας της παιδικής μου ηλικίας. Τι πόρτα άνοιξες…
Αντίθετα ο Καταχανάς, τον οποίο τώρα μαθαίνω ως μπαμπούλα γενικών καθηκόντων της κρητικής υπαίθρου, ήταν στο παιδικό μυαλό μου ένας μυθικός τύπος που γύριζε με τα νύχια των ποδιών κυρίως γαμψά και άκοπα. Κάθε φορά που η μάνα μου μας κυνηγούσε να μας κόψει τα νύχια και να μας τα καθαρίσει, μας φώναζε ότι «σαν τον Καταχανά έγινες/θα καταντήσεις τι νύχια είναι αυτά!»
Ρογήρε, έχουν κυκλοφορήσει τέτοια καταγωγή οι Πολωνοί;
Έχω μείνει στην κέλτικη καταγωγή των Τσέχων, αυτό όμως με ξεπερνά.
Έμ, δεν με διαβάζεις, βρε Ηλεφού!
Και πιο αναλυτικάεδώ .
Είναι πολύ μορφωμένα τα μπλογκ σας, βρε παιδιά, και αγχώνομαι ότι δεν θα έχω το χρόνο για τη δέουσα συμμετοχή.
α πα πααα…
Ήθελα να παραθέσω ότι το βιβλίο του Matei Cazaku σχετικά με τον Βλαντ Τσέπες, «Dracula o Παλουκωτής» δίνει κάποιες ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για τη δοξασία του Βρυκόλακα και πως την αντιλαμβάνονται οι Βαλκανικοι λαοί της εποχής -και όχι μόνο.
Καταλήγει να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων,πως το συχνό φαινόμενο της νεκροφάνειας -οφειλόμενο στην πείνα αλλά και ενίοτε στην εξαντλητική νηστεία ή πιθανόν και στο συνδυασμό τους- έδινε μια «μαγιά» για τη δημιουργία μύθων και θρύλων γύρω από τερατόμορφους νεκραναστημένους.
Δεν είμαι ειδικός επιστήμονας για να το πιστοποιήσω αλλά σίγουρα μου φαίνεται σαν μια ενδιαφέρουσα και πειστική ερμηνεία.
Επίσης, το συγκεκριμένο post -όπως συχνά συμβαίνει εδώ- ήταν απολαυστικό,
jorn hammerrat, καλωσήρθες. Πήρε το μάτι μου ότι αγαπάς και συ τον Κίπλινγκ και πολύ χάρηκα!
Η ερμηνεία με τη νεκροφάνεια, τώρα, ναι, ακούγεται αρκετά πειστική. Έχω την εντύπωση όμως ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο υπόστρωμα σαμανισμού, κάτι με τις σχέσεις νεκρών και ζωντανών και τι τ’ ανάμεσό τους, που να συνδέει όλες αυτές τις δοξασίες.
Εικάζω, πάλι χωρίς να μπορώ να πιστοποιήσω, πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Εικασία στην εικασία, λοιπόν, φαντάζομαι ότι συχνά φαινόμενα νεκροφάνειας μπορεί να ενδυνάμωσαν -κάνοντας το μύθο του βρυκόλακα σταθερή αναφορά στις βαλκανικές μυθολογίες- την πίστη σε δοξασίες ενός σαμανιστικού υποστρώματος.
Πράγματι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Κάτι μέσα μου όμως μου λέει ότι πιο πολύ σχέση έχουν σαμανιστικές εκστάσεις, ταξίδια στο βασίλειο των νεκρών και τέτοια. Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος, δεν είμαι καθόλου ειδικός ούτε σε βρυκόλακες ούτε σε σαμάνους!
Την ιδιότυπη και επιστημονικά σπάνια περίπτωση ενός ανθρώπου-βαμπίρ από την Τουρκία με βαριά ψυχολογικά προβλήματα και συμπεριφορά που φτάνει στα επικίνδυνα όρια για τους συνανθρώπους του ερευνούν οι επιστήμονες.
Εδώ είναι που λένε πως η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία και αρχίζει και μια συζήτηση για το αυγό του Κολόμβου. Άραγες τέτοιου τύπου περιπτώσεις ψυχικά ασθενών ανθρώπων οδήγησαν ακόμα και τις πρώιμες σαμανιστικές κοινωνίες σε αφηγήσεις τέτοιων μύθων ή οι αφηγήσεις τέτοιων μύθων δίνουν «τροφή» σε ψυχικά ασθενείς να εκδηλώσουν με αντιστοίχο τρόπο τον τραυματισμένο τους ψυχισμό.
Φαντάζομαι ότι δεν ισχύει ή το ένα ή το άλλο, άλλα μάλλον πρόκειται για διαχρονικό συνδυασμό και των δύο φαινομένων.
Συγγνώμη για το ολίγον άσχετο αλλά νομίζω έχει ενδιαφέρον:
Φίλη που ασχολείται με τους μίμους (είτε ως λαϊκό θέατρο είτε ως αυλικούς διασκεδαστές) ρωτά αν το είδος αυτό επιβίωσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (παρά τη σχετική απαγόρευση, στο Βυζάντιο δεν έπαψε να υπάρχει).
Έριξα μια ματιά στη διατριβή σου αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό.
Α, κάτι βλέπω εκεί που λες «τα παιδιά της πόλης»
Ποια διατριβή; Δεν ξέρω καμία διατριβή!
Θα το βάλω όμως στα υπόψιν, να ψάξω κάτι για τους μίμους. Βέβαια προηγούνται άλλες υποσχέσεις, στον Παπούλη για τους παραμυθάδες, στον Βιβλιοθηκάριο για την οθωμανική ποίηση…
Εκεί που λέει «ο μίμος (mukallid) Kahvecizâde, ο οποίος έλεγε με απαράμιλλο τρόπο μια σάτιρα σε δώδεκα γλώσσες».
Εντάξει, δεν σου ζητώ να γράψεις κάτι ειδικά γι αυτό. Μόνο αν ήξερες στα πρόχειρα να μου πεις καμιά πηγή.
Α ναι, αυτοί πάνε μαζί με τους μεντάχ, τους παραμυθάδες. Ουσιαστικά μιμούνται διάφορους τύπους σε στυλ Καραγκιόζη, με ομιλία δηλ. όχι παντομίμα. Υπάρχουν κάτι σκόρπιες αναφορές σε τέτοιους που κάνουν π.χ. μιμήσεις οπιομανών κλπ. Αλλά όλη η βιβλιογραφία που έχω υπόψη μου είναι στα τούρκικα: Metin And, Geleneksel Türk tiyatrosu και Özdemir Nutku, Meddahlık ve meddah hikâyeleri. Ο δεύτερος έχει και κάποιες τέτοιες μιμήσεις των αρχών του αιώνα, απομαγνητοφωνημένες από λαογράφους.
ΟΚ, ευχαριστώ!
Εγώ τους αγαπώ του καλικάτζαρους. Έχω μάθει να αναγνωρίζω τις πατημασιές τους στο χιόνι. Νομίζω ότι δεν θυμάμαι καμία άλλη εκπαίδευση με τόση αγάπη. Ίσως επειδή και τότε καταλάβαινα ότι αλήθεια μαθαίνω ένα ψέμμα. Ή όχι; Πάντως, ακόμα, όταν βλέπω πατήματα στο χιόνι, ανακαλώ τις λεπτές διακρίσεις που μου έμαθαν οι δικοί μου, γελώντας, κάποια χριστούγεννα, πάνω από δύο δεκαετίες στο παρελθόν. (Ο μεσημεράς πάντα μου φαινόταν χαζός)
Ε, για πες μας καμιά λεπτομέρεια όμως!
Δεν ξέρω πως μπορεί κανείς να περιγράψει τα πατήματα των καλικάτζαρων; Εμπίπτουν στο πεδίο της αναγνώρισης. Κάτι που είναι λίγο πολύ αποκαλυπτικό. Οπότε αυτό που μαθαίνεις είναι το να είσαι ανοικτή στο αποκαλυπτικό στοιχείο, που αναγνωρίζεται ως τέτοιο άμα τη εμφάνιση. Όπως ας πούμε εσύ που με ξέρεις, αλλά δεν μπορείς να με αναγνωρίσεις, καθώς η ύπαρξη μου δεν εμφανίζεται. Παρ’ όλα αυτά ο λόγος προϋποθέτει την ύπαρξη και η ύπαρξη αποκαλύπτεται με την εμφάνιση. Όπως ας πούμε η καιόμενη βάτος (άσαρκη εμφάνιση της ύπαρξης του λόγου) ή το σώμα του χριστού (ένσαρκη εμφάνιση της ύπαρξης του λόγου). Ελπίζω να βοήθησα.
Χμ, θα έχω το νου μου λοιπόν άμα χιονίσει. 😉
πολύ ενδιαφέρον κείμενο Δύτη!
καλησπέρα…
Χρόνια και ζαμάνια! τις καλησπέρες μου… 🙂
Δύτης των νιπτήρων
Δεν ξερω ποσο σχετικο ειναι αλλα το αναρτω. (ειναι καυακσια ιστορια)
ΚΑΥΚΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (TRUST)
Η Ολια ήταν πολύ έξυπνο μικροκαμωμένο κορίτσι με ωραία αμυγδαλωτά ανατολίτικα μαύρα μάτια και πλούσιο στητό στήθος.
Γνωριστήκαμε στο λεωφορείο ένα βράδυ όπου παίζαμε το παιχνίδι των έντονων βλεμμάτων. Ισοπαλία : κανείς δεν γύρισε το βλέμμα του αλλού.
Περίμενα να δω σε ποια στάση θα κατέβαινε. Κατέβηκε στο τέρμα, την ακολούθησα και της μίλησα. Γνωριστήκαμε καλύτερα, ήμασταν γείτονες και τέλειωνε Νομική.
…………………………………………………………………………………………………
Την ενδιέφερε να ασχοληθεί με τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας. Αφού τελείωσε την Νομική, και πριν πάει για μεταπτυχιακά στο Χ. , κάποιος γνωστός μεσολάβησε να γίνει δόκιμη δημοσιογράφος σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα.
…………………………………………………………………………………………………
Ένα βράδυ βγήκαμε με την φίλη της την Ευα. Ο φίλος της την είχε στήσει για τα μάτια ενός αγοριού. Με το 2CV της Ολιας πήγαμε στο «απέναντι», στην Χάρητος
Η Ευα ζωγράφισε ένα παράξενο σήμα σαν 3 W, το ένα πάνω στο άλλο. Δεν πολυκατάλαβα , αλλά συνεννοήθηκε μια χαρά με την Ολια.
Αφού τελειώσαμε τα ποτά μας μπήκαμε στο 2CV και οι τρείς μας στο μπροστινό κάθισμα για να συνεχίσουμε την βόλτα μας. Από την κάβα ΑΝΘΙΔΗΣ στην Υψηλάντου πήραμε ένα κονιάκ που το πίναμε ώσπου φθάσαμε μετά από μισή -και πλέον- ώρα στην Πεντέλη πέρα από την εξοχική ταβέρνα «ο Τέλης». Η Ολια διάλεξε έναν χωματόδρομο γεμάτο πέτρες και προχώρησε όσο μπορούσε βαθιά μέσα στους θάμνους. Εσβησε την μηχανή και από έναν συριγμό κατάλαβα ότι είχε σχισθεί ένα λάστιχο.
Δεν είπα τίποτα περί αυτού.
Ήμασταν όλοι ζαλισμένοι και καθώς έβαλα τα δυό χέρια μου κάτω από τα εφήβαιά τους κατάλαβα ότι ήδη είχαν υγρανθεί για τα καλά. Συνέχισα μεθοδικά και άρχισε η όλη φάση να ζεσταίνεται πολύ. Πρώτα μπήκα μέσα στην Ολια (ή στην Ευα;) ενώ φιλούσα την άλλη. Ο καναπές του 2CV ζοριζόταν από τις ωθήσεις της λεκάνης μου, όλο και πιο πολύ ώσπου στο τέλος η πλάτη του στράβωσε και πήρε κλίση 105 μοιρών. Έξω ο χειμωνιάτικος αέρας σφύριζε. Αφού αλλάξαμε θέσεις δύο-τρείς φορές επήλθε επιτέλους ο οργασμός μου. Βγήκα έξω από το αυτοκίνητο και αφού “διαπίστωσα” ότι είχε σχισθεί ένα λάστιχο του 2CV, τους το ανακοίνωσα. Η Ολια προθυμοποιήθηκε να μου κάνει παρέα, αλλά της είπα να μπεί μέσα, γιατί είμαστε όλοι ιδρωμένοι και να αρρωστήσει μόνον ένας, και ότι σε 20 λεπτά όλα θα ήταν έτοιμα. Έβγαλα την ρεζέρβα , τον γρύλλο και το κλειδί, ξεβίδωσα τις βίδες, σήκωσα το πανάλαφρο 2CV με τον γρύλλο και αντικατέστησα τον χαλασμένο τροχό με την ρεζέρβα. Προσπάθησα να ισιώσω την πλάτη του εμπρόσθιου καθίσματος όσο μπορούσα.
Όλα ήταν έτοιμα για το μικρό ταξίδι του γυρισμού.
…………………………………………………………………………………………………
Και να ‘μαι 27 χρόνια μεγαλύτερος, ζώντας την μεγαλύτερη (σχεδιασμένη από τα 2 μεγάλα κόμματα εξουσίας) οικονομική κρίση στην χώρα μας.
Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τον 14ο και 13ο μισθό, ενώ μειώθηκαν τελικά κατά 15 % όλοι οι μισθοί πάνω από τα 1200 ευρώ.
Χιλιάδες μικρομεσαίοι έκλειναν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους για να μην οδηγηθούν στην φυλακή, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας περί προσωποκράτησης λόγω χρεών.
Η ανεργία είχε κορυφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ (17%). Παππούδες και γιαγιάδες άρχισαν να εξαντλούν το εφ’ άπαξ τους και τις αποταμιεύσεις τους για να σώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την ανέχεια.
Οι κάτοχοι κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων, τα οποία είχαν αποκτηθεί μέσω της διαπλοκής με την πολιτική εξουσία, τα είχαν ήδη διασφαλίσει σε εξωχώριες εταιρείες , ξεπλένοντάς τα – όταν αυτό απαιτείτο- μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων μέσω ενός στρατού “ταλαντούχων και νεότατων εφοπλιστών-βιτρίνα “, αποκτώντας έτσι μεγάλη περιουσία σε ακίνητα και μετοχές, blue chips.
Όμως , λόγω του νόμου της βουλευτικής ασυλίας είχαν παραγραφεί όλα τα κακουργήματα οικονομικής φύσης των πολιτικών, εκτός από το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που ήταν πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να αποδειχθεί.
Ως μέλος της πατριωτικής “τρομοκρατικής” οργάνωσης ”Γιώργος Θαλάσσης” της πατριωτικής αναρχίας, συμμετείχα στον σχεδιασμό – με πολύ προσεκτικά βήματα –και στην εκτέλεση απαγωγής προσφιλούς συγγενούς πολυδιαπλεκόμενου μεγαλοπολιτικού (πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, δηλ. των υπουργείων με τους υψηλότερους προϋπολογισμούς για έργα και προμήθειες) για λήψη λύτρων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με σκοπό αφενός μεν να τροφοδοτηθεί ανωνύμως ο «Λογαριασμός Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους» στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κωδικό 26132462 (στον οποίο, ω αφελείς αναγνώστες, … καλείστε να συνεισφέρετε από το υστέρημά σας) και αφετέρου συνεταιρισμοί νέων φτωχών αγροτών για βιολογικές καλλιέργειες στην περιφέρεια, συνεταιρισμοί γυναικών, …
Όμως κινδύνευα, έπρεπε να φύγω και μάλιστα να αλλάξω λίγο και την μορφή μου . Η Ολια ήταν πρέσβειρα σε πρωτεύουσα χώρας του Καυκάσου, ενώ η Ευα ήταν πλαστικός χειρουργός, ειδικευμένη στην θεραπεία εγκαυμάτων. Είχαμε διατηρήσει μια χαλαρή επαφή. Μπορούσαν να με βοηθήσουν, τελικά δεν είχα κάνει τίποτα …κακό. Σκηνοθέτησα ένα ατύχημα με την μοτοσικλέτα μου καψαλίζοντας τα μαλλιά μου και καίγοντας λίγο το πρόσωπο μου. Η Εύα ειδοποιημένη με ανέλαβε, στο επαρχιακό νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Η εισαγωγή έγινε με άλλο όνομα, και σε δύο μήνες είχα ελαφρώς αλλαγμένο πρόσωπο, και χάνοντας –παράλληλα- και δεκαπέντε κιλά, κάνοντας λιποαναρρόφηση, δίαιτα και γυμναστική, είχε αλλάξει οι σωματότυπός μου. Δεν καμπούριαζα πλέον από το παραπάνω βάρος. Με νέες φωτογραφίες απέκτησα νέο διαβατήριο από τις επαφές της Ολιας και – να’ σου- μέσω Τουρκίας σήμερα το βράδυ πετάω για την νέα μου πατρίδα.
Εκεί τελικά θα καταλήξω : να κάνω παρέα με τους φυγάδες απ’ την χώρα μου ; , αυτούς δηλ. που ξέφυγαν από την δικαιοσύνη καταχρώμενοι εκατομμύρια ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου, ή πρέπει -μόλις μάθω καλά τα βασικά της γλώσσας- η οργάνωση ”Γιώργος Θαλάσσης” να δημιουργήσει παράρτημα στις χώρες του Καυκάσου;
Όμως, νομίζω ότι πέρασε η ηλικία της επαναστατικής δράσης, θα βρώ μια Αζέρα ή Αρμένισσα και θα κάνω μια δεύτερη οικογένεια. Έτσι και αλλιώς οι γυναίκες από τις χώρες του Καυκάσου έχουν τέλεια χαρακτηριστικά. Τυχερέ!!! Φαντάζομαι να μην είναι τόσο γκρινιάρες όσο οι Ελληνίδες. Τώρα που το σκέπτομαι είναι καλύτερο να έχει έτοιμο παιδί (χήρα ή ζωντοχήρα). Που να το κυνηγάς στην ηλικία σου.
30 Αυγούστου . Γιόρταζει η αδελφή μου η Αλεξάνδρα και το φάντασμα του μέγα Αλέξανδρου
Να της στείλω κάρτα με χρόνια πολλά, να τηλεφωνήσω από θάλαμο ή να στείλω μέιλ μέσω ιντερνετ καφέ ;
Ε, καυκασιανό ακριβώς δεν θα το πεις –ευχαριστώ πάντως!
Ειμαι ο….τελευταιος της γενιας του Πολυτεχνειου. Η οργανωση λεγεται Θαλασσής Γεωργίου απο την αντιστροφη του ονοματος του χαρτινου Μικρου Ηρωα. Ειναι ενα μικρο-διηγημα που κατατασσεται -νομιζω- στον πατριωτικο διεθνιστικο σουρεαλισμο (καινουρια κατηγορια διηγηματα της οικονομικης κρισης). Γκουγκλαρε και θα βρεις αρκετα.
ΥΓ Αυτοσαρκασμο, καυστικη σατιρα και χιουμορ απο την επισημη ευπορη μεσηλικη αριστερα δεν θα βρεις ευκολα.
Αν δεν το έχεις δει ήδη:
http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene/webform/SchedaEvento.aspx?id=139
άσε με γαμώτο, τόδα –και μας χωρίζει ένα πέλαγος. 😦
Βρήκα με μεγάλη μου έκπληξη αυτό, πέρσυ βγήκε: http://www.biblionet.gr/book/228762/%C3%87elebi,_Evliya,_1611-1682/%CE%A3%CF%8D%CF%81%CE%B5_%CE%BA%CE%B9_%CE%AD%CE%BB%CE%B1_%CE%BC%CE%B5_%CE%BC%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AF%CF%81
Το παράγγειλα βέβαια.