Ίσως -ίσως λέω- θυμάστε ότι φέτος διανύουμε το έτος Εβλιγιά Τσελεμπή. Είχα ανεβάσει και παλιότερα κάποιες όμορφες ιστορίες αυτού του μεγάλου Οθωμανού περιηγητή, αλλά και παραμυθά όπως φαίνεται: ψυχές που βγαίνουν απ’ το σώμα με τη μορφή νυφίτσας, συναρπαστικές περιπέτειες με φόνους, Οθωμανοί αστροναύτες, όλα έχουν τη θέση τους σ’ αυτό το τεράστιο έργο, πιο αξιόπιστο απ’ ό,τι φαίνεται (και απ’ όσο νομίζαμε), αλλά πάντα γεμάτο με ανέκδοτα, παραμυθάκια και επινοήσεις, τις οποίες δεν είναι πάντα σίγουρο πως ο ίδιος ο Εβλιγιά σκόπευε να κάνει πιστευτές. Να μια ακόμα τέτοια ιστοριούλα, που μπορεί ίσως να χαρακτηριστεί σάτιρα μάλλον παρά παραμύθι:
*
Το έτος 1059 (1649), ενώ ο Σιλιχτάρ Μουρταζά Πασάς ήταν κυβερνήτης της Σεβάστειας, εμφανίστηκε ενώπιόν του μια αντιπροσωπεία από ένα χωριό. Κρατούσαν ένα κουτί, στο οποίο βρισκόταν το πτώμα ενός μωρού λευκού ελέφαντα. «Κύριέ μας», είπαν, «ο μικρός αυτός ελέφαντας γεννήθηκε στο χωριό μας από ένα κορίτσι, μια παρθένα. Τώρα ο καδής μας φυλάκισε το κορίτσι μαζί με τους γονείς του και άλλους συγγενείς. Το ελεφαντάκι γεννήθηκε ζωντανό, αλλά ο καδής έβαλε τη μαμή να το σκοτώσει. Εκλιπαρούμε τον κύριό μας να στείλει έναν αντιπρόσωπο για να ελευθερώσει την οικογένεια και να τους φέρει εδώ, ώστε να ανακαλύψετε την αλήθεια».
«Εβλιγιά Τσελεμπή», είπε ο Μουρταζά Πασάς, «αυτή είναι δουλειά για σένα. Ας τους φέρουμε όλους εδώ, ενώπιον του συμβουλίου. Ας δούμε πώς μπορεί μια παρθένα να γεννήσει ελεφαντάκι. Κάνε γρήγορα, τιμώρησε εκείνους που διέπραξαν το γεγονός και φέρ’ τους εδώ στο συμβούλιο».
Έμεινα έκπληκτος. «Μου λες να τιμωρήσω όσους διέπραξαν αυτό το γεγονός. Μα εκείνος που το διέπραξε είναι ο Παντοδύναμος, ο Κύριος των Κόσμων. Το έκανε για να δείξει τη δημιουργική Του δύναμη. Ποιον πρέπει να τιμωρήσω; Κύριέ μου, σε ικετεύω να μην αποκαλύψεις τούτο το μυστήριο. Όλος ο κόσμος θα αρχίσει να λέει πως οι Οθωμανές γεννούν ελέφαντες. Παρακαλώ, αγνόησε την υπόθεση!»
Κάποιοι σύντροφοι του πασά πήραν το λόγο: «Κύριέ μου, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα εσόδων και εξόδων. Χρειάζεται κάποιος δυνατός και γενναίος, που να μη φοβάται ούτε Θεό ούτε ανθρώπους, κάποιος που θα ερευνήσει γιατί σκότωσαν το ελεφαντάκι και θα φέρει σιδηροδέσμιους τον φονιά και όλους τους χωρικούς. Αν δεν το είχαν σκοτώσει, θα μπορούσες να το έστελνες στον σουλτάνο Μεχμέτ που πρόσφατα εκθρονίστηκε. Θα πρέπει να πάρεις δέκα χιλιάδες γρόσια από όποιον σκότωσε αυτό το αθώο ελεφαντάκι, και σαράντα ή πενήντα χιλιάδες από το κορίτσι που το γέννησε και απ’ τους γονείς του.» Με την επιμονή τους, εκδόθηκε μια διαταγή και ο αρχηγός της φρουράς διατάχθηκε να φέρει όλους τους χωρικούς και το κορίτσι που γέννησε το ελεφαντάκι.
Τρεις μέρες αργότερα, εβδομήντα άτομα μεταφέρθηκαν με αλυσίδες μπροστά στον πασά. Πρώτο ανακρίθηκε το κορίτσι, και αυτή ήταν η ιστορία του:
«Κύριέ μου! Πριν από τρία χρόνια μια αντιπροσωπεία από τον σουλτάνο της Ινδίας, που μετέφερε δύο ελέφαντες δώρο για το σουλτάνο Ιμπραήμ, σταμάτησε στο χωριό μας. Όλοι οι χωρικοί έτρεξαν να τους δούνε. Εγώ ήμουνα μαζί με άλλα πέντε-δέκα κορίτσια. Φτάσαμε σε ένα όμορφο μέρος και σκαρφαλώσαμε σε κάτι κάρα για να βλέπουμε καλύτερα. Καθώς η συνοδεία περνούσε, φωνάζανε: «Είστε πολύ κοντά, κατεβείτε από τα κάρα!» Κάποιες γυναίκες δίπλα μου ψιθύριζαν μεταξύ τους: «Ω Θεέ μου! Τι μεγάλο ζώο!» Έκανα λίγο μπροστά, λέγοντας: «Μαμά, πού είναι ο ελέφαντας;» Είδα ένα μαύρο σπίτι πάνω σε πέντε κολόνες, και η μια τους σάλευε κιόλας. Συνέχισα να ρωτάω: «Μαμά, πού είναι ο μικρός ελέφαντας;» Τότες άκουσα όλους να φωνάζουν «Έι, κορίτσι, στάσου!» Το επόμενο που είδα, ήταν αυτό το μεγάλο μαύρο σπίτι να έρχεται προς το μέρος μου. Κάτι με άρπαξε και με σήκωσε στον αέρα. Βρέθηκα σε ένα σκοτεινό, ζεστό μέρος. Παράδερνα φωνάζοντας βοήθεια, και τα χέρια και τα πόδια μου χτυπούσαν σε ζεστή σάρκα. Ξαφνικά, ύστερα από καμιά ώρα, κάτι με άρπαξε και με άφησε έξω, στο φως του ήλιου. Έμεινα αναίσθητη για τρεις ώρες, μέχρι που με πήραν σπίτι. Η κοιλιά μου άρχισε να φουσκώνει, μέρα με τη μέρα. Τρία χρόνια μετά, γέννησα αυτό το ελεφαντάκι. Έζησε ένα μήνα· μετά η μαμή, που την ανάγκασε ο καδής, σκότωσε τον ελεφαντογιό μου. Ζητώ δικαιοσύνη.»
Όλοι οι χωρικοί κατέθεσαν ότι έλεγε την αλήθεια. Ο Μουρταζά Πασάς κράτησε τα εβδομήντα άτομα αλυσοδεμένα για είκοσι μέρες, και τους άφησε αφού του έδωσαν είκοσι χιλιάδες γρόσια. Κράτησε και το νεκρό ελεφαντάκι στην άρμη, σχεδιάζοντας να το στείλει στην Πύλη της Ευτυχίας.
Τούτα έγιναν όπως τα λέω, με θείο μυστήριο: ο Θεός είναι παντοδύναμος. Η βούλησή Του έκανε έτσι ώστε ο ελέφαντας να είχε καταπιεί τούτη την παρθένα. Εκείνη έμεινε έγγυος μένοντας τρεις ώρες στην κοιλιά του, και γεννήθηκε έτσι το ελεφαντάκι. Γιατί δική Του είναι η δημιουργία και η δύναμη· ευλογημένος ο Θεός, ο Κύριος των κόσμων.
(R. Dankoff, An Ottoman Mentality: The World of Evliya Çelebi, Λέιντεν 2004, σελ. 173-75· έκανα ελάχιστες, μικρές συντομεύσεις και αλλαγές με βάση το πρωτότυπο: S. A. Kahraman – Y. Dağlı, Evliya Çelebi seyahatnâmesi: Topkapı Sarayı Bağdat 305 yazmasının transkripsiyonu – dizini, III. kitap, Κων/πολη 1999, σελ. 129-30)
*
Λέω ότι πρόκειται για σάτιρα (όπως και ο Ντάνκοφ, από τον οποίο μετέφρασα) γιατί οι αναφορές στους συμβουλάτορες του πασά και τα γρόσια που απέσπασε εκείνος είναι μάλλον τέτοιου τύπου, αν και το έργο του Εβλιγιά δεν θα το έλεγες και γεμάτο με ενδιαφέρον για τους χωρικούς. Ίσως και να ήθελε να κοροϊδέψει τον Μουρταζά Πασά, για τον οποίο λέει και αλλού πως ήταν εύπιστος και επιρρεπής στην κολακεία και τη συκοφαντία. Τέτοιες περίεργες ιστορίες τις συνήθιζε άλλωστε ο Εβλιγιά, μια άλλη φορά θα γράψω για τη γριά μάγισσα που μεταμορφωνόταν σε κότα· απ’ ό,τι βλέπω πάντως, όχι ελέφαντας με άνθρωπο, καλά καλά αφρικανικός με ασιατικό ελέφαντα δεν μπορεί να ζευγαρώσει (μόνον ινδουϊστές θεοί γεννάν ελεφαντάκι). Μου έκανε εντύπωση η αφήγηση του κοριτσιού, πάντως. Αν τη διαβάσετε στο πρωτότυπο, ο Εβλιγιά την έγραψε στη διάλεκτο της περιοχής και έχει πολύ πλάκα να τη διαβάζεις. Βρίσκω μάλιστα πως έχει και έναν αισθησιασμό κάπως ασυνήθιστο για τον Τσελεμπή μας.
Ποιος ξέρει αν έφτασε ποτέ κάποιο νεκρό ελεφαντάκι, παστωμένο με αλάτι, δώρο στον Πατισάχ, θαύμα του θεού ή τέρας της φύσης, ποιος ξέρει αν είναι πια θαμμένο κάπου στις αυλές του Τοπ Καπί.
Ωραίος, ο Δύτης! 🙂
Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι ακριβώς θέλουν να μας πουν με τις εντελώς απίστευτες αυτές ιστορίες, γιατί πολύ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να θεώρησε… αληθινή την ιστορία ο Εβλιγιά. Άπειρος όμως περί τα οθωμανικά, αδυνατώ να σκεφτώ μια εξήγηση.
Οικοδεσπότη, για βοήθησέ μας λίγο… Είναι απλώς σατιρικό ή μπορεί να περιέχει κάποια διδακτικότατη παραβολή;
Ρογήρε, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ξέρουμε την απάντηση. Ο Εβλιγιά διηγείται την ιστορία ως αυτόπτης. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να υπήρχε ένας πυρήνας αλήθειας στο αρχικό συμβάν, μια τερατογένεση π.χ. Σε μια άλλη περίπτωση, ο Εβλιγιά αφηγείται πολλές φορές (ανάμεσα στις οποίες, σε μία περίπτωση που περιγράφει την ευπιστία των αυλικών του Χαλεπιού!) μια ιστορία με τον ήλιο να ανατέλλει από πολλές μεριές λόγω ατμοσφαιρικών φαινομένων με τρόπο που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν την πίστευε ή κορόιδευε ή απλά ήθελε να γράψει κάτι, ας πούμε, ενδιαφέρον. Όπως καταλήγει ο Dankoff, we are left wondering who is being deceived in this episode: the courtiers in Aleppo? the readers of the Seyahatname? or Evliya himself?…
Πολλά τα έτη σου Δύτη εφέντη. Πολύ θα ήθελα να γίνω εγγόνι σου όταν γεράσεις σε πολλά χρόνια από σήμερα. Να προσθέσω στη βιβλιογραφία, που μάλλον θα αρχίσει να γεμίζει εδώ πέρα, τον άνθρωπο-ελέφαντα (τον αληθινό και την ταινία του Ντέιβιντ Λιντς), ενώ ενδιαφέρον έχουν και όλες οι άλλες ιστορίες με ζώα που κατάπιαν ανθρώπους, οι οποίοι έζησαν στην κοιλιά τους για κάποιο διάστημα, όπως ο Ιωνάς στο ψάρι (θα μπορούσε να υπάρχει ανθολογία τέτοιων ιστοριών). Και καθώς προχωράει το σχόλια και μπλέκονται οι μυθολογίες… και τα τέρατα να «θυμηθούμε» τα γενέθλια του Μπόρχες σήμερα… Καλημέρα
Καλημέρα Γιώργο! Αν με προσλάβεις μπορώ να λέω ιστορίες στα εγγόνια σου πάντως, μαζί με τα δικά μου. Στο μακρινό εκείνο μέλλον θα έχω σίγουρα ανάγκη ενός πρόσθετου μισθού 😦
Πως λέμε το παιδί και το δελφίνι; Καμία σχέση!
Κι εμένα το μυαλό μου σε τερατογένεση πάει, αλλά μάλλον όχι ατόμου με σύνδρομο Πρωτέα (που μάλλον είχε ο Merrick, αλλιώς γνωστός ώς ‘άνθρωπος ελέφαντας’). Τα παιδάκια με σύνδρομο Πρωτέα γεννιούνται φυσιολογικά και τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από μήνες…
(επίσης άσχετο, αλλά το google γιορτάζει τα 112α γενέθλια του Μπόρχες σήμερα – το σχεδιάκι είναι καταπληκτικό)
Ωραίο το γκουγκλοσχεδιάκι όντως -κι έλεγα πού τα ήξερε τα γενέθλια του Μπόρχες ο Κατσαμάκης 😉
Επειδή εκείνος ο καιρός που θα έχετε εγγόνια και θα λέτε όλοι ιστορίες είναι λίγο μακρινές για μένα, σε γιαγιάδες γίνεται να λέτε ιστορίες; και σχετικά άμεσα;
(όσο για το μισθό – θα μαζευτούμε κάμποσες – και θα σας δίνουμε τα παξιμαδάκια μας. γίνεται; )
…. λοιπόν; τι έγινε με κείνη τη γριά μάγισσα;
Τι τα θέλετε οι φαφούτες τα παξιμάδια; Εθνικοποιούνται.
χμ… Γεώργιε, με προκαλείς να γράψω για την κρυφή σημασία των παξιμαδιών…
χόλντ ον χόλντ ον….
(είναι όμορφη η άνεσή σου να αλωνίζεις σε άλλα δωμάτια… που τα νιώθεις σαν δικά σου.)
Καλημέρα,
εμένα με συνεπήρε η διάρκεια της κύησης! Τρία χρόνια φούσκωνε η κοιλιά της μέρα με τη μέρα! Διάβασα πάντως ότι η κύηση στον ελέφαντα διαρκεί 22 μήνες! Ενδιαφέρον!
Ωραία ανάρτηση.
Οι ιστορίες αυτές μου φέρνουν πάντα στο μυαλό εικόνες τέτοιου τύπου:
Soduck, λίγο υπομονή για τη γριά μάγισσα! Εντός του έτους πάντως 🙂
Υπορεαλισμέ, έχεις δει το φιλμ της Ράινιγκερ; Είναι καταπληκτικό!
Ναι, το χω δει στο εξωτερικό υπό τη συνοδεία ενός κιθαρίστα-τζαζίστα. Είναι έξοχο, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να το ξαναδώ, έχω πρόβλημα με τη μουσική που το συνοδεύει στις κόπιες που βρίσκω. Το παθαίνω δυστυχώς συχνά με τον βωβό κινηματογράφο και τις μουσικές επενδύσεις του. Δύσκολη τέχνη!
εν τέλει ο Λούις Κάρολ ήταν η θεια-λένα μπρος στον Εβλιγιά
Είναι ίσως που έγραφε για άλλο κοινό… Τι θα γράφατε εσείς αν είχατε στήλη στην Μανίνα π.χ.; 😉
1.έπη
2.αλοίμονο στα κοριτσόπουλα
3.μη μου βάζετε ιδέες τώρα…
Μα, πως το σκέφτηκε κι αυτός ο Μουρταζά Πασάς να στείλει στον Πατισάχ για πεσκέσι τουρσί ελεφαντάκι;
Γρηγόρη,τουρσί; Παστό μάλλον.
Παιδιά μου, αύριο ξημερώματα φεύγω επιτέλους κι εγώ για διακοπές ο φτωχός. Σε εξωτικό νησί του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα αποφύγω συστηματικά κάθε σχέση με ίντερνετ. Τα λέμε ξανά σε δέκα μέρες, να περνάτε καλά! 🙂
http://www.turkishgreeknews.org/o-ebligia-tselempi-stin-thessaloniki-8293.html
Επειδή πιστεύω οτι ενδιαφέρει
Ευχαριστώ! Δυστυχώς ούτε στην Αθήνα κατάφερα να τη δω την έκθεση. Υπάρχει πάντως και βίρτσουαλ, το λέγαμε εδώ 🙂
επιτέλους! Ως φοιτήτρια ιστορίας, σε κάποιες εξετάσεις του μαθήματος «οθωμανική ιστορία» κλήθηκα, ανάμεσα σε άλλα, να εξηγήσω τη σημασία διαφόρων ονομάτων που βρίσκονταν τοποθετημένα σε στήλες. Κάποια από αυτά ήταν Οθωμανικοί τίτλοι, άλλα ονόματα πόλεων, ατόμων και πάει λέγοντας. Ανάμεσα στα διάφορα ονόματα της στήλης, λοιπόν, ήταν και το όνομα: Εβλιγιά Τσελεμπή. Δεν τον ήξερα ομολογώ. Και έτσι έγραψα δίπλα στο όνομα: τίτλος της μητέρας του πρωτότοκου γιού του Σουλτάνου. Δυστυχώς δεν άρεσε μόνο σε μένα αυτή η υπόθεση και την αντέγραψε όλο το αμφιθέατρο (μικρός ο αριθμός του, αλλά όλοι έγραψαν: Εβλιγιά Τσελεμπή = τίτλος της μητέρας του πρωτότοκου γιού του Σουλτάνου). Μετά τις εξετάσεις έμαθα από τις διαμαρτυρίες του καθηγητή (για αυτό που θεώρησε σκάνδαλο) ότι δεν ήταν σωστή η μαντεψιά. Αλλά ποτέ δεν έψαξα να δω τελικά τι ήταν αυτό το Εβλιγιά Τσελεμπή.
Χαχά! τι λες! 🙂 (και, κοίτα να δεις που τώρα και μένα μου διαφεύγει ο τίτλος της μητέρας κλπ. Ντροπή μου!)
Μπας καντίν λέγεται, τσέκαρα μόλις τώρα. Τουλάχιστον έτσι λέει ο Ινάλτζικ.
Άσχετο αλλά το όνομα της μητέρας του Εβλιγιά το έχουμε ή το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ήταν από την Αμπχαζία και θεία του μεγάλου βεζίρη Μελέκ Αχμέντ Πασά;
Geom, χμ, με μια πρώτη ματιά όχι, δεν το ξέρουμε. Επιφυλάσσομαι να δω το απόγευμα το βιβλίο του Dankoff (The Intimate Life of an Ottoman Statesman), αλλά ό,τι κοίταξα σήμερα δεν είχε άλλα στοιχεία. Συνήθης (ή συχνή, τέλος πάντων) μοίρα των μητέρων.
Στο An Ottoman Mentality, πάντως, ο Dankoff ισχυρίζεται ότι παραμένει ανώνυμη. Θα διαβάσεις διάφορες γαργαλιστικές λεπτομέρειες τις οποίες αναφέρει ο Εβλιγιά, χωρίς όμως ποτέ να αποκαλύπτει το όνομα της μητέρας του.
Λες να ήθελε να κρύψει τίποτε;
θα ταίριαζε καλύτερα, από πλευράς εποποιίας των λέξεων, Μπας Καντίν να σημαίνει το όνομα κάποιου περιηγητή (Μπας και βρω τίποτα σε αυτό το καντόνι;) και Εβλιγιά Τσελεμπή το όνομα του τίτλου της μητέρας…(εβλογιά τω τσελεμπή. βλ. μπέμπη). Αλλά μάλλον είμαι απλά ξεροκέφαλη.
Dankoff locutus, causa finita.
εβλογιά τω τσελεμπή 😀 😀
[…] περιγραφή από τον μεγάλο οθωμανό περιηγητή, τον Εβλιγιά Τσελεμπή (1611-1684), για ένα είδος «Βαλπούργειας νύχτας», ενός […]
[…] Ίσως θυμάστε μια παρόμοια αίσθηση του χιούμορ στον Εβλιγιά Τσελεμπή, σύγχρονο πάνω κάτω του καδή μας. Εν πάση περιπτώσει, […]