Παρασυρμένος από τις αναμνήσεις ενός πανηγυριού στο Καπέσοβο, στα Ζαγοροχώρια (γεια σου Θανάση!), αλλά και παλιών μου κολλημάτων, αγόρασα το Πάσχα -καταπατώντας αισχρά τις αρχές μου- το Βήμα, προκειμένου να πάρω ένα σιντί με τον Πετρολούκα Χαλκιά. Λοιπόν απόψε έκατσα να το ακούσω. Στην αρχή, απογοητεύτηκα σφόδρα· ήταν αυτό που λέμε σκυλοδημοτικό (το λέμε έτσι;), ή τέλος πάντων είχε κάτι που καθόλου δεν μου θύμιζε τα κλαρίνα του Χαλκιά που άκουγα παλιά εισπράττοντας αντιδράσεις όπως «κλαρίνα;!;!» ή «μα κλαρίνα ακούν οι φασίστες!» (είχε βάση). Έχω, φυσικά, ξανακούσει τέτοια κλαρίνα της εποχής μας, αυτή τη φορά δεν με ξένισε η ενορχήστρωση όσο η φωνή και οι στίχοι· τέλος πάντων, κάτι που δεν -μου φαίνεται να- είχε καμία σχέση με ό,τι λέμε παράδοση, ηπειρώτικη μουσική, τα απίστευτα πολυφωνικά που άκουγα παλιά και ούτω καθεξής. Μετά την πρώτη απογοήτευση, ωστόσο, θυμήθηκα ότι μ’ αρέσει το σινεμά του Σταύρου Τσιώλη.
Πρέπει να προσθέσω κάτι;
Το ότι κλαρίνα ακούν οι φασίστες δεν το καταλαβαίνω. Το συνδέουν με τη χούντα φαντάζομαι. Ο Πετρολούκας κατάγεται και μεγάλωσε στο χωριό από το οποίο κατάγομαι κι εγώ, από το Δελβινάκι. Έχω απίστευτες αναμνήσεις από τα πανηγύρια του Πωγωνίου καθώς πήγαινα στο χωριό μου κάθε καλοκαίρι. Έχω επίσης αρκετά μεγάλη δισκογραφία από ηπειρώτικη μουσική καθώς και μερικά cd που παίζει ο Πέτρος που δεν υπάρχουν στην αγορά, αφού πρόκειται για ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις από τις πρόβες που έκανε ο Πετρολούκας στο τσαγκάρικο του χωριού που ήταν οτιδήποτε άλλο παρά τσαγκάρικο. Κάποια στιγμή θα ανεβάσω κάποιο ποστ, σχετικό με το θέμα. Όχι τόσο για τον Πετρολούκα αλλά για μια άλλη απίστευτη μορφή…τον Κράνια. Ο Κράνιας – ιδιοκτήτης του τσαγκάρικου, ο Θεός να το κάνει-ήταν ο τραγουδιστής της κομπανίας του Πετρολούκα, πριν αυτός φύγει για την Αμερική. Απίστευτη μορφή, τραγουδοποιός, λογοπλόκος, με τραβηχτή ροκ φωνή. Δεν ήθελε να φύγει όμως από το χωριό και δεν τον ακολούθησε στην Αμερική. Έχει πεθάνει εδώ και αρκετά χρόνια και είναι ξεχασμένος. Μόνο λίγοι μερακλήδες της δημοτικής μουσικής τον θυμούνται…..Στο Καπέσοβο ε! φαντάζομαι πως στο πανηγύρι εκεί θα έπαιζαν περισσότερο Ζαγορίσια κομμάτια, τα οποία διαφέρουν από τα πωγωνίσια, αλλά σίγουρα θα παίχθηκαν και πωγωνίσια στα οποία ειδικεύεται ο Πέτρος. Φαντάζομαι πως είδες το κομμάτι από τη Χάρτα του Ρήγα και έκανες την απίστευτη βόλτα ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο Βραδέτο.
Τι κρίμα! Έχω ένα εξαιρετικό σιντί με πολυφωνικά απ’ τα Κτίσματα Πωγωνίου (προτάκουσα πολυφωνικά στην αναπαράσταστη του Αγγελόπουλου) και ένα με Πέτρολούκα, Μοιρολόγια και γυρίσματα και τα δυο σε λύρα.
Τον Πέτρο τον άκουσα ζωντανά το 97, όταν έτυχε να βρίσκομαι στις Βρυξέλες. Είχε προσκληθεί μαζί με Έλληνες απο Αλβανία απο ένα φλαμάνικο φιλελληνικό σύλλογο και έτσι άκουσα ζωντανά και πολυφωνικά σε ελληνικά και αλβανικά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη γιαγιά που τραγουδούσε.
Δημήτρη, αυτό για τους φασίστες το άκουσα γύρω στο ’96, μετά για κάποιο διάστημα τα κλαρίνα γίνανε και εναλλακτική μόδα. Ακριβώς όπως λες, με τη χούντα τα συνδέανε. Στο Βραδέτο ναι, πήγα βεβαίως.
Τον Πετρολούκα ζωντανά δεν τον έχω ακούσει δυστυχώς, στο Καπέσοβο αν θυμάμαι καλά έπαιζε ο Καψάλης.
Τα πολυφωνικά ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ, που λένε σήμερα. Ωραία είναι και τα αλβανικά επίσης, ακριβώς στο ίδιο στιλ.
Εχω μια μικρούλα συλλογή από πολυφωνικά : από Αλβανία, Ρουμανία, Σαρδηνία και Ελλάδα βέβαια. Οι ομοιότητές τους είναι σημαντικές.
Τα πολυφωνικά της Κορσικής, είναι άλλο πράγμα, περισσότερο τύπου ‘γρηγοριανό μέλος’
Καλημέρα σας
Μια και η κουβέντα πήγε στα πολυφωνικά ειδικότερα, κάποιοι φίλοι μου συμμετείχαν σε ένα σχήμα, τη «Χαονία», που τραγουδούσε πολυφωνικά και συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν ακόμα.
Φαίνεται πως υπάρχουν:
Μ. Τετάρτη, «ΧΑΟΝΙΑ»στο ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ
Το πολυφωνικό σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ» συμμετέχει στη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ» τη Μεγάλη Τετάρτη (προφανώς του 2009), τραγουδώντας τη «Δερολίτισσα» ζωντανά, με τη συνοδεία του Γιώργου Κωτσίνη στο κλαρίνο. Η εκπομπή θα μεταδοθεί από τις 4 ως τις 6 μμ. Το πολυφωνικό τραγούδι θα ακουστεί γύρω στις 5 και σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει και βυζαντινούς ύμνους και έντεχνα τραγούδια. Το θέμα της εκπομπής η Μεγάλη Εβδομάδα και τα πάθη. Στη «ΧΑΟΝΙΑ», που έχει εμφανιστεί άλλες τέσσερις φορές στην ίδια εκπομπή, πρωτοστατούν τρεις Πολυδροσίτες: Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Αντώνης Έξαρχος, Γιώργος Διώχνος.
και
το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» συμμετείχε στο γύρισμα της εκπομπής της Σεμίνας Διγενή TOP STORIES. η εκπομπή θα μεταδοθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΊΟΥ 2008, 11-1 πμ από τη ΝΕΤ και έχει θέμα την επέτειο της 25ης Μαρτίου με μια καθόλου επετειακή διάθεση και προσέγγιση. πέρα από τους «ΧΑΟΝΙΑ» στο μουσικό μέρος της εκπομπής συμμετείχαν επίσης τα ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ του Δημήτρη Κώτσικα και η ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ με το συγκρότημά της. στη συζήτηση με τη Σεμίνα Διγενή συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Πέτρος Φυσσούν, Νίκος Ξυδάκης (ο αρχισυντάκτης της «Καθημερινής»), ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης, ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς. οι «ΧΑΟΝΙΑ» εκπροσωπήθηκαν και στη συζήτηση.
Χμμ… δεν βλέπω τα ονόματα όσων ήξερα όμως. Μάλλον θα έφυγαν. Ευχαριστώ, Enfant!
Αν δεν εννοείς τις ταινίες της εποχής Δαλιανίδη-Φώσκολου, συγχωρείσαι 😀 (του Αργύρη Μπ. βοηθούντος )
Εννοείται!!! (αν και πρέπει να πω, ότι εκτίμησα ακόμα παραπάνω την εντελώς αυτοσχεδιαστική σκηνοθεσία του Τσιώλη όταν είδα πόσο τεχνικά, αντίθετα, χρησιμοποιούσε το μοντάζ και την κάμερα σε κάτι παλιές ταινίες με τον Πρέκα…)